Gezondheid

Politieagente Jacomijn werd bespuugd: ‘Fijn idee dat we nu wangslijm mogen afnemen’

De politie mag binnenkort wangslijm gaan afnemen van mensen die hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Een fijn idee, zegt agente Jacomijn Heupink. Zij werd anderhalve week geleden bespuugd en wist niet of ze risico liep op besmetting.

Volg hier het liveblog met het laatste coronanieuws

Het kabinet heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk moet maken om als politieagent slijm af te nemen bij ‘coronaspugers’. Het voorstel moet nog wel langs de Raad van State, en de Tweede en Eerste Kamer. Maar daar wordt volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) haast achter gezet.

Spugen richting gezicht

Politieagent Heupink uit Hellendoorn denkt dat dit een goede stap is, omdat je dan zeker weet of je risico loopt op besmetting of niet. “Daarop kun je weer verder, omdat je dan weet of je thuis moet blijven of niet”, zegt ze tegen Hart van Nederland.

Heupink is werkzaam bij de politie in Almelo en werd anderhalve week geleden opgeroepen omdat een verwarde of dronken man daar problemen veroorzaakte. Ze nam de man apart, waarna hij haar bespuugde richting haar gezicht.

Lees ook: Minister Grapperhaus: coronaspugers zijn walgelijk, keihard straffen

“Vaker spugen mensen voor m’n voeten, maar dat is dan uit minachting”, vertelt Heupink. “Ik voel dat dan ook wel aankomen, maar dit keer zag ik dat niet. Hij vond het ‘coronaplaatje’ maar onzin.”

Besmet of niet?

Heupink had afstand gehouden en was niet geraakt, maar is toen ze thuis was gelijk onder de douche gaan staan en ze heeft gelijk haar kleren gewassen. “Je weet nooit of de kleine spetters je wel hebben geraakt en of je besmet bent.” Uiteindelijk bleek de bespuger niet besmet met het coronavirus.

Minister Grapperhaus erkent dat het om een heel kleine groep mensen gaat die zich schuldig maken aan spugen richting hulpverleners, “maar we pakken ze”, zei hij na de ministerraad. Grapperhaus hoopt dat de noodwet over enkele weken in werking kan treden.

Lees ook: OM gaat corona-misdrijven harder aanpakken: snelrecht en gevangenisstraffen

Politievakbond ACP drong eerder deze week al aan op een uitbreiding van de politiebevoegdheden. Nu kan een verdachte niet worden gedwongen een test op het coronavirus te ondergaan. Voorzitter Gerrit van de Kamp is tevreden dat dit nu gaat gebeuren. “De aanpak moet stap voor stap, en dit is een hele belangrijke stap”, aldus Van de Kamp tegen Hart van Nederland.