Politiek

Minister Grapperhaus: coronaspugers zijn walgelijk, keihard straffen

Na afloop van de wekelijkse ministerraad heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hard uitgehaald naar de zogenaamde coronaspugers. Hij noemt ze ‘walgelijk’ en vindt dat er keihard tegen opgetreden moet worden.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De afgelopen weken lijkt er een nieuw fenomeen te ontstaan: agressieve mensen die roepen dat ze het coronavirus onder de leden hebben en vervolgens iemand in het gezicht spugen of hoesten. Het overkwam al supermarktmedewerkers, buschauffeurs en agenten.

Als het aan de minister ligt, worden de spugers keihard bestraft. Ook het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht hebben aangegeven snel korte metten te willen maken met coronaspugers. En dat gebeurde deze week al meerdere keren. Verschillende agressievelingen kregen een gevangenisstraf van meerdere weken.

Coronamaatregelen

Met het weekend in aantocht, maakte Grapperhaus ook nog maar eens duidelijk welke regels er gelden. “Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen het huis uit als het noodzakelijk is voor je werk of als je bepaalde levensbehoeften in de winkel moet halen.”

Ook de minister snapt dat Nederlanders soms even naar buiten moeten voor een frisse neus. Hij hoopt dat dat op een verstandige manier gebeurt. “Houd 1,5 meter afstand in acht. Ga in je eentje, niet met het hele gezin. Gezinnen van één huishouden kunnen nog steeds samen op pad, maar waar het om gaat is: we moeten ons nog steeds blijven houden aan het gedisciplineerde en soms wat saaiere leven.”

Boetes

De coronamaatregelen worden streng gehandhaafd, aldus Grapperhaus.  “Je hebt een grote kans dat je meteen een boete krijgt. We zijn tegenover de kwetsbaren verplicht om streng te zijn en dat moeten we gewoon doen.”

Vorig weekend gingen Nederlanders massaal naar drukke plekken als het strand en parken, zonder 1,5 meter afstand te houden. Grapperhaus wilde zich vrijdag niet uitlaten over eventuele consequenties als mensen opnieuw de regels aan hun laars lappen. Of er dan mogelijk een totale ‘lockdown’ volgt, wilde hij dus niet zeggen.