Terug

Volg Hart van Nederland

Gezondheidsraad: 'Geef werknemers vaccin tegen ziekte door tekenbeet'

Milieu en Gezondheid

24 aug 2023, 10:53

De Gezondheidsraad adviseert mensen die door hun werk regelmatig tekenbeten oplopen zich te laten vaccineren tegen tekenencefalitis (TBE). Dat is een zeer zeldzame maar dodelijke aandoening die door een tekenbeet veroorzaakt kan worden.

Werkgevers zouden de vaccinatie moeten aanbieden aan werknemers die bijvoorbeeld in bos- en duingebieden werken, vinden de gezondheidsadviseurs van het kabinet. De Gezondheidsraad kon niet zeggen hoeveel mensen dan recht zouden hebben op het vaccin.

Wie heel soms wordt gebeten door een teek, hoeft de prik niet te halen. De raad vindt dat er vooral maatregelen nodig zijn om mensen te beschermen die regelmatig een teek op hun lichaam hebben, vijf keer of vaker per jaar.

Kans op ziekte klein

Naar schatting is in Nederland slechts 0,2 procent van alle teken besmet met het TBE-virus, dat voluit 'tick-borne encephalitis' heet. Meestal veroorzaakt het virus geen symptomen, of alleen milde griepachtige klachten.

Maar in sommige gevallen kan door het virus hersenvliesontsteking of hersenontsteking ontstaan en dat kan levensbedreigend zijn. De kans om ziek te worden is dus erg klein, maar mensen die hele dagen werken in gebieden waar veel teken zitten, lopen een hoger risico. Dat geldt ook voor mensen die in laboratoria werken en in aanraking komen met TBE.

De Gezondheidsraad benadrukt wel dat mensen die in dat soort gebieden werken ook na een vaccinatie andere maatregelen moeten nemen om een tekenbeet te voorkomen. Zo blijft het verstandig om beschermende kleding te dragen en je in te smeren met insectenwerende middelen. Het vaccin beschermt namelijk niet tegen andere ziektes, zoals Lyme.

Het is aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of werkgevers het vaccin moeten gaan aanbieden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.