Terug

Volg Hart van Nederland

Op vakantie in Europa? Pas op voor nieuwe, mogelijk dodelijke tekenziekte

Waarschuwen

19 apr 2023, 22:29

Nederlanders die komende maanden op vakantie gaan moeten goed opletten. Zelfs als je even naar de camping in Duitsland of Oostenrijk gaat, kan je je beter laten vaccineren. Dat heeft te maken met een opkomende – en mogelijk dodelijke – tekenziekte. En in het kader van de week van de teek roepen meerdere ziekenhuizen, waaronder het UMC Utrecht, mensen op hun tekenbeten bij te houden middels een app.

De risicogebieden zijn Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa en Scandinavië. Door klimaatverandering is het risico op contact met ziekteverwekkers en het oplopen van ziekten zoals tekenencefalitis namelijk groter.

Vaccinatie

Tekenencefalitis is een ziekte die door een teek kan worden overgebracht. Het is een hersen(vlies)ontsteking die wordt veroorzaakt door het TBE-virus. Hiervoor is wel een vaccinatie beschikbaar, in tegenstelling tot de ziekte van Lyme. In het ergste geval is er geen behandeling mogelijk en ongeveer 1-2% van de patiënten overleven het niet. De kans op een besmetting na een tekenbeet is in Nederland zeer klein, omdat er slechts zeer weinig teken besmet zijn hier.

Duizenden mensen gezocht voor groot onderzoek naar nieuw lymevaccin
0:52
Duizenden mensen gezocht voor groot onderzoek naar nieuw lymevaccin

Via een app kunnen vakantiegangers laten weten als ze zijn gestoken door een mug of gebeten door een teek. Na hun vakantie kunnen ze via een vingerprik enkele druppels bloed afstaan. Het UMC Utrecht wil op deze manier in kaart brengen welke en waar door teken overdraagbare ziekten voorkomen.

Verlamd

Een goed initiatief vindt Lidewij Boeken. Ze heeft de ziekte van Lyme en weet maar al te goed wat de gevaren van een tekenbeet kunnen zijn. Op haar tiende is ze meerdere keren gebeten door een teek en op haar vijftiende raakte ze half verlamd. Toen Lidewij 21 was, ging ze hard achteruit.

"Ik heb er heel veel last van gehad. Jarenlang lag ik op een donkere kamer, op zolder bij mijn ouders die mij moesten verzorgen. Ik ben dankzij medicijnen en fysio weer opgeknapt, zo goed dat ik nu weer in een rolstoel kan zitten. Daar ben ik heel trots op", vertelt Lidewij aan Hart van Nederland.

TBE is mogelijk dodelijk, weet ook Frits en zijn familie. Hij is besmet geraakt met TBE en is zeer ziek geworden:

Tekenziekte TBE bezig aan opmars: Frits lag kantje boord
1:53
Tekenziekte TBE bezig aan opmars: Frits lag kantje boord

Bewustwording

Hoe meer onderzoek naar dit soort ziektes en hoe het te voorkomen en te genezen, hoe beter. "Hopelijk kunnen hierdoor heel wat meer mensen bewust ervan worden. Je kunt jezelf trouwens vaak ook goed beschermen maar dan moet je het wel weten. En je kunt bijvoorbeeld bij jezelf een tekencheck uitvoeren", aldus Lidewij.

De Lymevereniging organiseert aanstaande zaterdag een speciale dag voor alle mensen met de ziekte van Lyme.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.