Terug

Volg Hart van Nederland

Bij goedkeuring eerste coronavaccinatie in Nederland op 8 januari

Milieu en Gezondheid

17 dec 2020, 17:49

De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland vindt plaats op 8 januari, mits het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Onder druk van de Kamer kwam de minister met deze informatie over de brug. De Tweede Kamer gaat er donderdagavond, op de laatste Kamerdag voor het reces, nog over debatteren. Lees meer coronanieuws in het liveblog Volgens de minister is dit de snelst haalbare planning van de GGD en het RIVM, die zorgvuldig, veilig en verantwoord is. "Uiteindelijk is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad ons doel. Dat bereiken we alleen als mensen vertrouwen hebben in het vaccin en in het proces van vaccinatie", schrijft De Jonge. Aankomede maandag besluit de EMA over de goedkeuring van het nieuwe vaccin, twee dagen later zal de Europese Commissie het besluit over de markttoelating nemen. Een dag later brengt de Gezondheidsraad een spoedadvies uit over de inzet van het vaccin bij de verschillende doelgroepen.

Zorgmedewerkers eerst

Als alles goed gaat wordt er vanaf 4 januari de eerste groep uitgenodigd met een oproep. Het gaat om medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging. Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties gaan vaccineren. Dat is op 18 januari uitgebreid naar 25 centrale locaties. Mensen krijgen twee prikken met een tussenperiode van drie weken. Er wordt 7 dagen per week gevaccineerd. Het tijdschema is volgens de Jonge het snelst mogelijke, omdat veel stappen pas gezet kunnen worden als de informatie vanuit de EMA bij de goedkeuring binnen is. De eerste 500.000 doses worden naar verwachting nog dit jaar geleverd, aldus De Jonge. Tussen nu en 4 januari moet er volgens de minister nog aan alle zorgvuldigheidseisen worden voldaan voordat echt het startschot kan worden gegeven met de eerste vaccinaties.

Aantal priklocaties

Het RIVM heeft donderdag laten weten dat De GGD ook druk bezig is met de voorbereiding voor het vaccinatieproces. Wie er in de eerste dagen worden gevaccineerd tegen corona, waar en om hoeveel mensen het gaat, wil het RIVM donderdagavond niet zeggen. Uiterlijk 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Voor 18 januari wordt dat aantal vervolgens uitgebreid naar 25 locaties. Lees ook: Allergische reacties na toedienen coronavaccin zorgelijk? 'Geen reden om vaccin niet te nemen'

Bijwerkingen

Het vaststellen van de "bijsluiter" van het vaccin, waarin ook eventuele bijwerkingen zijn opgenomen, is onderdeel van het beoordelingsproces door het EMA, legt een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) uit. Vervolgens komen er nog een gezondheidsadvies, richtlijnen met de werking en bijwerkingen en contra-indicaties.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.