Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen gedaald, 7383 meldingen in de afgelopen 24 uur

LIVEBLOG | Aantal coronagevallen gedaald, 7383 meldingen in de afgelopen 24 uur

Milieu en Gezondheid

9 jan 2021, 09:10

Nederland zit al drie weken op slot, maar de lockdown lijkt vooralsnog niet het gewenste effect te hebben. De besmettingscijfers zijn weliswaar over het hoogtepunt, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft hoog. Ook op de ic-afdelingen blijft het druk. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 7.383, dat zijn er 764 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.567, dat zijn er 69 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 693, dat zijn er 7 minder dan op vrijdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zaterdag: 139, er zijn tot nu toe 12.312 coronadoden geregistreerd

  • Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:50 - Burgemeester Velsen stuurt hardleerse coronademonstranten al na tien minuten naar huis

Tientallen mensen die zaterdagavond in Velsen demonstreerden tegen de coronamaatregelen en ‘indirecte vaccinatieplicht’ konden na tien minuten alweer vertrekken. De demonstranten van actiegroep Defend IJmuiden hielden zich niet aan de vooraf afgesproken maatregelen, zo laat de gemeente IJmuiden zaterdagavond weten. Lees meer

Update 17:48 - Inmiddels 30.000 medewerkers acute zorg gevaccineerd

Er zijn tot en met zaterdag 30.000 medewerkers uit de acute zorg gevaccineerd met het coronavaccin, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) na vier dagen vaccineren. Het vaccineren begon op woensdag. In de meeste ziekenhuizen zijn de vaccins nu op. Maandag komt er een laatste zending, aldus het LNAZ. Daarmee zullen de komende week de laatste medewerkers hun eerste vaccin krijgen.

Er is volgens het LNAZ geen verspilling opgetreden. "Ziekenhuizen lieten de vaccins gereedmaken door apothekersassistenten of andere getrainde medewerkers. Zo werd gewaarborgd dat er zes in plaats van vijf doses uit een flacon gehaald konden worden. Daarbij hebben ziekenhuizen flacons die over waren, doorgestuurd naar ziekenhuizen waar een tekort bestond." Medewerkers die in aanmerking komen voor een vaccin zijn in eerste instantie de ic-verpleegkundigen en de vaste verpleegkundigen op de Covid-afdelingen.

Update 17:42 - Veertien coronabesmettingen in gevangenis in Ter Apel

Veertien gedetineerden in de penitentiaire inrichting in Ter Apel zijn besmet met het coronavirus. Zij zitten verplicht in quarantaine op hun eigen cel, zegt vestigingsdirecteur Laurens Huizenga van de PI Ter Apel, waarmee hij berichtgeving van RTV Noord bevestigt. Ook een aantal personeelsleden van de gevangenis is besmet. De besmette gedetineerden bevinden zich grotendeels op dezelfde afdeling. Deze afdeling is daarom preventief in quarantaine gegaan. Dit betekent dat de gedetineerden de hele dag in hun eigen cel verblijven en niet mogen deelnemen aan het dagprogramma. Dit is gedaan om de kans op verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden. De bronnen van besmetting zijn goed in zicht, aldus de gevangenisdirectie. "Afgezien van een aantal besmettingen onder personeelsleden hebben we tot voor kort het coronavirus buiten de gevangenismuren kunnen houden", zegt Huizenga. "Dat is nu helaas niet langer het geval. Uiteraard is dit heel vervelend voor de direct betrokkenen en spannend en onzeker voor medewerkers en gedetineerden. Maar geen reden voor paniek. Onder de meeste gedetineerden is begrip voor de strenge coronamaatregelen. Ze zien ook wat er in de wereld aan de gang is en snappen heel goed dat er maatregelen nodig zijn voor hun gezondheid." De bezoekmogelijkheden in de gevangenissen zijn aangepast, ook in Ter Apel. Bezoek is alleen nog maar mogelijk achter glas. De mogelijkheden voor gedetineerden om te communiceren via Skype zijn verruimd.

Update 16:50 - GGD-teststraat Alkmaar ontruimd wegens brand op bedrijventerrein

Een teststraat van de GGD op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar is zaterdagmiddag uit voorzorg ontruimd wegens een brand in een naburig garagebedrijf. De brand was snel onder controle, er vielen geen gewonden, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio. Het is niet bekend hoeveel mensen op de GGD-locatie aanwezig waren om zich te laten testen op het coronavirus toen de brand in het garagebedrijf uitbrak. De teststraat blijft zaterdag voor de rest van de dag dicht. Alle resterende afspraken voor zaterdag worden verschoven naar zondag, aldus de woordvoerster.

Update 15:53 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten in ziekenhuizen is verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen 2567 mensen met corona. Dat is 69 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 693 op de ic, een daling van 7 patiënten, en 1874 op de kliniek, 62 patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn 285 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Van hen zijn er 44 opgenomen op de ic, 7 meer dan gisteren en 241 in de kliniek, 24 meer dan vrijdag. Gemiddeld zijn er deze week minder nieuwe opnames dan vorige week, aldus het LCPS. Er liggen 7 Nederlandse Covid-patiënten op de ic in Duitsland, evenveel als de vorige dag. Vrijdag zijn er 13 bovenregionale verplaatsingen met inzet van het LCPS gerealiseerd, waarvan 4 op de ic. "We lijken licht over de top van het plateau te zijn. In de afgelopen week is het aantal opgenomen Covid-patiënten met 5 procent gedaald. Deze daling is het meest uitgesproken in de kliniek, het aantal opgenomen ic-patiënten toont nog slechts een geringe daling", aldus het LCPS.

Update 15:20 - Aantal coronagevallen gedaald, 7383 meldingen afgelopen 24 uur

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7383 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan de 8147 (gecorrigeerde) positieve tests die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag had gemeld. Het is ook minder dan het gemiddelde van de afgelopen week, toen er per dag ongeveer 7700 bevestigde besmettingen bijkwamen.

Update 14:37 - Politie maakt einde aan illegaal feest in Amsterdamse woning

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een woning in het centrum van Amsterdam waarbij zo'n 60 tot 70 mensen aanwezig waren. Een woordvoerder van de politie heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van de regionale zender AT5. Omwonenden van de woning aan de Langestraat schakelde de politie in vanwege geluidsoverlast. Toen de agenten aankwamen, verlieten veel feestgangers al de woning. Er zijn geen boetes uitgedeeld. 'Vanwege de grootte van de groep is er prioriteit gegeven aan het beëindigen van het feest en het vinden van de hoofdbewoner", aldus de een woordvoerder. De hoofdbewoner is vannacht niet gevonden, aldus de politie.

Update 12:28 - Ook mensen in het onderwijs willen gevaccineerd tegen coronavirus

In navolging van veel andere beroepsgroepen wil ook onderwijzend personeel snel gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Daarom pleit een brede groep van onderwijsorganisaties, van primair en voortgezet onderwijs inclusief het speciaal onderwijs tot de universiteiten in een brief aan het kabinet voor opname van onderwijspersoneel in de vaccinatieplanning. Dat laten onderwijsorganisaties en vakbonden zaterdag weten. "Vanwege het grote maatschappelijke belang van het onderwijs en vanwege het bovengemiddelde risico op besmetting." Lees ook: De Jonge: vaccinatieschema kan voortdurend worden aangepast De onderwijsorganisaties willen duidelijkheid over wanneer deze groep in aanmerking komt voor vaccinatie, zo schrijven ze. "Het onderwijs vervult een cruciale rol in de samenleving. In het coronabeleid wordt onderwijspersoneel dan ook aangemerkt als mensen die een vitaal beroep uitoefenen. Door de coronamaatregelen is het onderwijs aan leerlingen en studenten in het funderend onderwijs, in het middelbaar beroepsonderwijs en in het hoger en wetenschappelijk onderwijs al bijna een jaar - noodgedwongen - niet optimaal." De brief is ondertekend door onder anderen Paul Rosenmöller van de VO-raad (de sectororganisatie van het voortgezet onderwijs), Rinda den Besten van de PO-raad (de sectororganisatie voor het primair onderwijs), Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten en Adnan Tekin als de voorzitter van de MBO Raad, de AOB, en het CNV.

Update 10:00 - 'Voldoende capaciteit in de kinderopvang'

De kinderopvang heeft voldoende capaciteit om noodopvang te bieden aan kinderen van ouders in cruciale beroepen en aan kinderen die zich in kwetsbare posities bevinden. Dat zegt Monique Vreeburg, voorzitter van de branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). "Wij zijn niet vol, in tegendeel, we benutten nu nog geen 50 procent van ons potentieel ", aldus Vreeburg. "Wij zijn ons zeer bewust van de maatschappelijke rol die we als kinderopvang hiermee vervullen." Uit een peiling die de BMK deed onder een groot aantal kinderopvangorganisaties komt naar voren dat de bezetting gemiddeld nog geen 50 procent is ten opzichte van normaal. Wel doen meer ouders een beroep op de opvang dat tijdens de eerste lockdown. Volgens het onderzoek waren in het voorjaar veel ouders bang voor besmettingsrisico's. Ook wordt aangegeven dat de kinderopvang heeft geleerd van de eerste lockdown en nu beter voorbereid was en meer duidelijkheid konden bieden in de communicatie met ouders. Volgens de branchevereniging liet eerder onderzoek zien dat de eerste lockdown veel negatieve gevolgen heeft gehad voor kwetsbare kinderen. Maatschappelijke Kinderopvang voelt het als haar verantwoordelijkheid om juist deze kinderen veiligheid te bieden, daarom benaderen kinderopvangorganisaties de ouders van deze kinderen actief en bezoeken hen thuis om hen te attenderen op de noodopvang.

Update 07:10 - Vaccinatiebereidheid blijft groeien, 8 procent twijfelt nog

De bereidheid om te vaccineren tegen corona blijft stijgen. Een paar dagen nadat de eerste prikken in Nederland zijn uitgedeeld wil 76 procent zich laten inenten. In december was dit nog 67 procent. Eén op de zes (16 procent) wil dat nu zeker of waarschijnlijk niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van EenVandaag onder 25.210 mensen. Een groep van 8 procent heeft nog twijfels. Lees ook: Rutte: blijf coronamaatregelen volgen ondanks vaccinaties Driekwart van de twijfelaars (77 procent) heeft behoefte aan meer informatie om een goede keuze te kunnen maken. Als ze beter geïnformeerd worden over de veiligheid van de verschillende vaccins en de bijwerkingen op lange termijn zijn ze wellicht over de streep te trekken. Veel voorstanders willen het liefst meteen gevaccineerd worden. Volgens het vaccinatieschema zijn veel mensen pas in de tweede helft van het jaar aan de beurt.

Update 07:23 - Ministerie: noodopvang mag geen verkouden kinderen weigeren

Scholen mogen verkouden kinderen niet weigeren bij de noodopvang, laat het ministerie van Onderwijs weten in reactie op het nieuwe snottebellenbeleid in Breda, zo meldt de NOS. Vanwege de Britse variant van corona zijn kinderen met verkoudheidsklachten daar niet meer welkom op de 28 scholen van onderwijsorganisatie INOS in Breda. De Britse coronavariant is besmettelijker. "We kennen nog niet alle details van deze specifieke situatie, maar de richtlijn van het RIVM is helder", reageert een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS. "Kinderen met alleen lichte verkoudheidsklachten mogen naar de noodopvang op school. Als ze daarnaast moeten hoesten, koorts krijgen of benauwd worden, moeten ze zich laten testen en thuisblijven."

Update 01:56 - Run op reizen in de zomer

De zomervakantie 2021 is in trek. De Nederlander wil onbezorgd op reis na alle corona-ellende. Er is een inhaaleffect, blijkt uit ANVR-peilingen. Er wordt flink geboekt, vooral rond de Middellandse Zee, schrijft De Telegraaf. "We mikken op snelle vaccins en verplichte testen om toeristen veilig in Europa te vervoeren", zegt topman Frank Oostdam van reiskoepel ANVR. Zo’n acht miljoen Nederlanders plannen een lange vakantie tussen mei en oktober. Vier miljoen mensen twijfelen nog. Tweederde kiest voor een trip naar het buitenland, van wie de helft gaat vliegen, aldus reizigersonderzoek. Vooral zonnige landen als Spanje, Griekenland, Portugal en Turkije zijn weer als vanouds in trek als vakantiebestemming. Wie nog niet met het vliegtuig durft, pakt de auto en blijft wat dichter bij huis. Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk scoren hierin hoog, blijkt uit een rondgang langs de Nederlandse reisorganisaties.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.