Terug

Volg Hart van Nederland

Chaos bij Nederlandse expats nu Verenigd Koninkrijk compleet wordt afgesloten: 'Familie moet me missen met kerst'

Milieu en Gezondheid

20 dec 2020, 22:12

Het Verenigd Koninkrijk is compleet afgesloten. In- en uitreizen wordt vrijwel onmogelijk nu verschillende landen vliegverkeer en bootreizen vanuit het eiland schrappen. Nederlandse expats zitten hierdoor met hun handen in het haar, want zij hadden erop gerekend de feestdagen bij familie in Nederland door te brengen. Niet alleen het vliegverkeer en bootreizen zijn onmogelijk, ook treinen rijden niet en de Eurotunnel is afgesloten. Dat allemaal omdat zich in Engeland een gemuteerde variant van het coronavirus verspreid. Het nieuwe virus zou 70 procent besmettelijker zijn dan het huidige coronavirus. Voor Juliet Klein (24), die ruim een jaar in de Londense wijk Tower Hill woont, kwamen de verzwarende maatregelen als een verrassing. "Ik had het niet aan zien komen. Een paar weken geleden hadden wij veel meer vrijheden en nu zit alles op slot. Wel waren er meer ziekenhuisopnames, maar ik had niet gedacht dat dit dan het gevolg zou zijn." Lees ook: Nederlanders willen grenzen tijdelijk sluiten vanwege gemuteerd coronavirus Juliet bij de beroemde Londense Tower Bridge - eigen foto De expat uit Zwolle weet niet of ze naar Nederland kan. "Ik hoopte er heel erg op, maar alle treinen zijn volgeboekt tot na kerst en de vliegtuigen vliegen niet, dus het lijkt erop dat ik mijn kerst met mijn huisgenoot ga vieren." Ze wil toch een beetje familiesfeer creëren: "Ik hoop dat we kunnen Facetimen als we allemaal aan ons kerstdiner zitten. Zo kunnen we toch een beetje kerst vieren."

Geen kerst met familie

Laura van Erp (24) woont 1,5 jaar in de wijk Peckham in Londen. Ook zij had de verzwaarde lockdown niet verwacht. "Er waren wel meer besmettingen, maar toch had ik niet gedacht dat er veel nieuwe regels aan zouden komen. Al mijn huisgenoten die uit het buitenland komen zijn halsoverkop terug naar huis gegaan." Haar trein naar Nederland, die maandag om 08.00 uur zou vertrekken, is geannuleerd. Lees ook: Veerdiensten vanuit VK mogen geen passagiers meer meenemen naar Nederland Laura in Londen - eigen foto "Ik hoopte nog dat ik via een vlucht naar Duitsland in Nederland kon komen, maar dat gaat ook niet lukken. Mijn familie moet me missen met kerst." Gelukkig zal ook Laura niet de feestdagen alleen vieren. "Ik heb een vriend hier en zal met hem en zijn familie de kerst doorbrengen." Wel vindt ze het op dit moment een saaie boel. "Het is hier rustig, de mensen blijven binnen. En het is lastig om nieuwe vrienden te maken, want het leven staat hier stil."

Kerst is heilig

De 31-jarige Kayley van der Velde uit de wijk Nothing Hill baalt ook als een stekker. "Kerst is voor mij heilig. Ik zou tien dagen naar familie in Bergen op Zoom gaan. Dat doe ik ieder jaar met de kerst. Maar nu gaat dat dus niet door" moet ze concluderen. Ze zou zondagmiddag vliegen. Tot zondagochtend vroeg had ze nog geen annulering ontvangen van de vliegtuigmaatschappij en daarom had ze haar spullen al gepakt. Maar vijf uur voor vertrek kwam toch het mailtje waarvan ze wist dat het zou komen: de vlucht ging niet meer door. Alternatieven, zoals de trein of boot, zijn helaas veel te duur. Lees ook: Nieuwe Britse coronavariant waarschijnlijk al in Nederland, kabinet stelt vliegverbod in Kayley en haar vriend op de welbekende Primrose Hill in Londen - eigen foto Maar ook al is kerst heilig, Kayley heeft wel begrip voor de situatie. "Het gaat om de veiligheid. En gelukkig heb ik mijn vriend hier, en mijn schoonfamilie. Kerst vieren met het huishouden mag gewoon." De schoonmoeder en schoonzus van Kayley wonen tijdelijk bij hen in en kunnen dus aanschuiven aan de tafel. En tot aan de kerst is het een beetje behelpen. "Vanmiddag ben ik met mijn vriend nog even gaan wandelen. Dat is zo ongeveer het enige dat je nog kunt doen" aldus Kayley.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.