Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen om bemanning vermiste Urker garnalenkotter voor Afrikaanse kust

Persoonlijke verhalen

13 nov 2023, 20:32

Grote zorgen over het welzijn van twee Nederlandse zeelieden. Ze zijn met een oude garnalenkotter uit Urk op weg naar Congo. De afgedankte UK12 zou in Afrika nog een hele nieuwe toekomst krijgen. Twee bemanningsleden besloten de boot zelf af te leveren. Maar er is al twee weken geen enkel contact meer geweest.

De kotter UK-12, 'AFKI' verliet Nederland met drie bemanningsleden aan boord. Met twee van hen, Peter van der Molen en Corrie Zeilmaker, is al sinds 24 oktober geen enkel contact meer is geweest.

Kapitein Henk Visser verliet de boot een paar dagen eerder in de haven van Banjul in Gambia vanwege gezondheidsproblemen, waarna de twee opvarenden hun weg vervolgden naar eindbestemming Congo en later van de radar verdwenen. De laatste bekende locatie van de AFKI was onder Lagos (Nigeria).

Grote zorgen

Corries broer Bennie maakt zich ondertussen grote zorgen. "We proberen hem via WhatsApp te bellen, en dat gaat wel over. Maar berichten komen niet aan, die hebben maar één vinkje", laat hij weten. Zijn broer is inmiddels al zo'n tien dagen vermist, schat hij.

Er wordt veel gespeculeerd over mogelijke scenario's die zich op zee hebben afgespeeld. Zo is er mogelijk sprake van een brandstoftekort bij de kotter, al is dat volgens Bennie toch wat onwaarschijnlijk. Ook piraterij of een aanvaring vallen onder de mogelijkheden.

"Het speculeren maakt het eigenlijk alleen nog erger. We vrezen met grote vrees. Laten we hopen dat ze letterlijk en figuurlijk boven water komen", zegt Bennie.

Johan Rispens, die in de oude boot van Peter vaart, voegt toe: "Het is het gesprek van de dag in het dorp. We kennen die jongen, we varen allemaal. We speculeren allemaal."

Zoekacties

Ondertussen worden er zoekacties georganiseerd. "We hebben begrepen dat er vandaag een grootschalige zoekactie komt", vertelt Bennie. "In mijn beleving had dat toch een aantal dagen eerder gekund."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.