Terug

Volg Hart van Nederland

Garnalenvisser Victor vist eeuwenoud mysterieus beeld uit Waddenzee

Garnalenvisser Victor vist eeuwenoud mysterieus beeld uit Waddenzee

nieuws

2 aug 2022, 16:34

Normaal vangt Victor Ayal garnalen in zijn visnetten, maar maandag had hij op de Waddenzee te maken met een iets zwaardere vangst: een bijzonder en puntgaaf houten beeld. Kenners zijn opgewonden over de vondst, die volgens een eerste analyse een boegbeeld met een Frygische muts is.

"Heeft iemand een idee van de tijd waaruit deze stamt?", vraagt Victor zich af in een Tweet waarin hij ook foto's van de vondst deelt. "VOC misschien?" Het lijkt inderdaad een eeuwenoud beeld, dat tot veel speculaties bij historici en archeologen leidt.

Frygische muts

"Het is een kop van een krijger met een Frygische muts", laten kenners weten aan de visser. "De Frygiërs waren een bergvolk dat tegen de Romeinen vocht en tot slaaf werden gemaakt. Als ze uit de slavernij verlost waren droegen zij een Frygische muts", een muts die herkenbaar is aan de zachte top die naar voren wijst en wat naar beneden valt.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarin de Nederlanden hun onafhankelijkheid van Spanje probeerden te krijgen was zo'n Frygische muts populair. "In de zeventiende eeuw beeldden de Hollanders in de strijd tegen Spanje deze krijgers met muts af als teken van de herwonnen strijd."

'Barry', zoals Victor het beeld met de priemende ogen inmiddels heeft genoemd, zit nu ter bescherming in een bak zeewater. "Barry lijkt tevreden in zijn tijdelijke palingkuip", schrijft Victor op Twitter. "Een expert komt hem eind deze week bekijken, dan volgt een uitgebreid verslag." Victor zegt overdonderd te zijn door alle aandacht van musea en de nieuwsmedia.

Beeld: Victor Ayal

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.