panel
12 aug 2024, 08:03
Een zomer is niet compleet zonder tenminste één keer te hebben gebarbecued. De komende dagen wordt het weer perfect om de kolen aan te steken en het vlees te laten sissen.
Dat Nederlanders graag een stukje vlees op de grill gooien, blijkt ook duidelijk uit het Hart van Nederland-panel. Uit representatief onderzoek, onder 2420 deelnemers, blijkt dat 78 procent van ons panel graag de grill aansteekt. 18 procent doet dat zelfs zo vaak mogelijk. Ruim een op de vijf panelleden heeft zelf niet zo heel veel met de barbecue.
Vooral mensen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen op de PVV of BBB hebben gestemd, barbecueën er flink op los. Bij hen ligt het aandeel enthousiaste barbecueërs zelfs op respectievelijk 83 procent en 92 procent. Bij de groene partijen zoals GroenLinks-PvdA en D66 ligt dat aandeel lager dan gemiddeld met respectievelijk 69 procent en 71 procent.
Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.
En wat gooien we dan het liefst op de grill? Stipt op nummer 1 is dat natuurlijk vlees; maar liefst 95 procent gooit er een worstje of hamburger op. Op de tweede plek staat vis (47 procent), en de top 3 wordt afgemaakt door groenten (40 procent). Andere minder populaire opties zijn aardappelen in folie (28 procent), fruit (10 procent) en vega- en vleesvervangers (7 procent).
Het vlees mag bij de meeste Nederlanders dus zeker niet ontbreken voor een geslaagde barbecue, maar het varieert wel wat Nederlanders het liefst op hun bord zien naast een ijskoud drankje. De top 3 bestaat uit echte barbecueklassiekers, met op nummer 1: hamburgers; bijna de helft (49 procent) van het panel eet dat graag. Op plek 2 staan vleesspiesjes (42 procent), en wat voor veel Nederlanders ook niet mag ontbreken, zijn de worstjes en speklapjes (beiden 35 procent).
Hamburgers: 49 procent
Vleesspiesjes: 42 procent
Worstjes 35 procent
Speklapjes: 35 procent
Spare ribs: 29 procent
Kipfilet: 29 procent
Steak: 26 procent
Kipdrumsticks: 10 procent
Kippenvleugels: 7 procent
Varkenskoteletten: 4 procent
Ook is er een duidelijke voorkeur voor hoe het vlees, vis en groenten bereid moeten worden. De meeste panelleden (53 procent) doen dat altijd nog op de 'traditionele' manier door het vlees te grillen op kolen of briketten.
Bijna een kwart (23 procent) gaart zijn of haar vlees (maar laten we eerlijk zijn: het is hoogstwaarschijnlijk 'zijn' vlees) op een gasbarbecue. De top 3 wordt afgemaakt door fanatieke barbecueërs die een elektrische barbecue verkiezen boven een andere manier.
Traditionele manier op kolen en briketten: 53 procent
Gasbarbecue: 23 procent:
Elektrische barbecue: 15 procent
Keramische barbecue 5 procent
Houtpellets: 1 procent
Anders, verschilt per keer: 4 procent
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.