Wonen
13 mrt 2025, 06:43
Het aantal stroomstoringen in Nederland is vorig jaar met bijna 17 procent gestegen ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van Netbeheer Nederland. Dat meldt de Telegraaf. In totaal waren er 27.341 storingen, terwijl het gemiddelde op 23.426 ligt.
De snelle uitbreiding van het elektriciteitsnet zorgt voor extra druk, wat tot meer storingen leidt. Volgens netbeheerders komen de onderbrekingen zowel gepland als onverwacht voor. Onverwachte storingen ontstaan vaak door graafwerkzaamheden, terwijl bij geplande werkzaamheden verouderde onderdelen worden vervangen. Die geplande onderbrekingen duren gemiddeld langer.
Netbeheerders verwachten dat het aantal storingen de komende jaren blijft toenemen. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar stroom snel, doordat meer huishoudens overstappen op elektrisch koken en warmtepompen.
Ondanks de toename blijft het Nederlandse stroomnet met een betrouwbaarheid van ruim 99,99 procent tot de beste van Europa behoren. Toch waarschuwt netbeheerder TenneT voor mogelijke stroomtekorten na 2030.
Fors meer betalen: zo veel ben je volgend jaar kwijt aan je netbeheerder
Overbelast stroomnet: wachttijd nieuwe aansluiting loopt op tot 70 weken
'Deze maand veel problemen op stroomnet, zonnepanelen leveren soms niets op'
Waarom zitten de stroomnetten vol? 'Heel vervelende situatie'
Provincie Zeeland zoekt oplossing voor overvol stroomnet
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.