Terug

Volg Hart van Nederland

Kinderziekenhuis Utrecht koopt robotarm met ingezameld geld door nagellakheld Tijn

Kinderziekenhuis Utrecht koopt robotarm met ingezameld geld door nagellakheld Tijn

nieuws

23 dec 2020, 08:43

Het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht, koopt een robotarm om kinderen met een tumor in de hersenstam beter mee te onderzoeken. De arm wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van het inmiddels overleden patiëntje Tijn Kolsteren. De robotarm helpt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor diagnostiek. Tijn (2010-2017), die ook aan hersenstamkanker leed, werd nu vier jaar geleden een nationale held door zijn nagellak-actie. Dat was nadat hij een bezoek had gebracht aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Nederland sloeg massaal de door hem aangeboden lak in. Er werd zo 1,2 miljoen voor een robot opgehaald. Het geld werd ondergebracht bij de Stichting Semmy. John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten deze stichting in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker. Lees ook: Ook Stichting Semmy is blij met succes lak-actie Tijn

Effectievere behandeling

De nieuwe robotarm zal volgens het Prinses Máxima Centrum gebruikt worden om biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. "Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen", aldus het ziekenhuis. Lees ook: Monument onthuld voor nagellakheld Tijn

Gemis onmenselijk groot

"Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet. Wij hopen dat de robotarm gaat bijdragen aan een behandeling van hersenstamkanker, opdat in de toekomst genezing mogelijk is. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft", zeggen Tijns ouders, Jolanda en Gerrit Kolsteren.

Veel voldoening

"Direct medicijnen bij hersenstamtumoren brengen, dat hebben we met onze stichting vanaf het begin voor ogen gehad. Dat wilden we bij Semmy al toedienen. Het geeft ons veel voldoening om nu deze nieuwe robotarm aan te bieden", aldus de ouders van Semmy.

Lees ook: Tijn is er niet meer, maar zijn missie loopt door

Elk jaar 10 kinderen met hersenstamkanker

De robotarm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Tijn overleed in 2017 een week voor zijn zevende verjaardag aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk. ANP/redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.