Terug

Volg Hart van Nederland

Per ongeluk middeleeuwse spookkelder ontdekt in Utrecht

Per ongeluk middeleeuwse spookkelder ontdekt in Utrecht

nieuws

14 juni 2023, 21:31

Tijdens restauratiewerkzaamheden in het centrum van Utrecht zijn medewerkers in april toevallig gestuit op een 'spookkelder'. De kelder lag er al eeuwen, schrijft de gemeente Utrecht op Facebook. Bouwhistorisch onderzoeker Daan Schaars heeft zich sinds de vondst gebogen over de spookkelder, en wat bleek: in de kelder zat een heuse bakkerij.

Voor Daan Schaars was het spannend om de kelder aan de Haverstraat te onderzoeken. "Je weet nooit wat je aantreft. "Toen we de kelder ontdekten, stond die vol met bouwpuin. We hebben het puin goed nagelopen. Helaas zat er niets speciaals tussen." Toen de kelder eenmaal leeg was, konden ze de bouwstijl onderzoeken.

Toen ontdekten ze dat meesterbanketbakker Bartholomeus Buijs op die plek waarschijnlijk zijn bakkerij had. In de 18e eeuw woonde hij op de Oudegracht. "De spookkelder is een uitbreiding van een bestaande middeleeuwse kelder. Rond 1750 is de kelder uitgebreid met een gang en daar zat een deur in: die deur leidt weer naar de kelders onder het huis van de banketbakker. Een heel gangenstelsel lag er dus."

Vorig jaar is een Romeins tempelcomplex gevonden. Voor archeologen het toppunt van hun carrière:

Romeinse schatten uit Nederland voor het eerst aan publiek getoond
1:53
Romeinse schatten uit Nederland voor het eerst aan publiek getoond

Nog meer spookkelders

De spookkelder is ingemeten en gedocumenteerd. "De staat van de kelder is goed genoeg om hem te kunnen behouden voor de toekomst. Hij wordt nu onderdeel van het Utrechtse erfgoed en is geen spookkelder meer." Het restaureren en herstellen van de Utrechtse werven en werfkelders duurt nog jaren. "Op naar de volgende spookkelder."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.