Terug

Volg Hart van Nederland

Hoogwater Markermeer wordt met 'honderd olympische zwembaden per minuut' afgevoerd in IJsselmeer

Hoogwater Markermeer wordt met 'honderd olympische zwembaden per minuut' afgevoerd in IJsselmeer

nieuws

7 jan 2024, 17:11

Het waterpeil in het IJsselmeer is zondag aan het begin van de middag zo ver gedaald, dat het weer mogelijk is om water uit het Markermeer naar het IJsselmeer te laten stromen. De hoogwaterpiek op het Markermeer is voorlopig voorbij, aldus de waterbeheerder. Dat is goed nieuws voor plaatsen zoals Hoorn waar het hoge water de afgelopen dagen een bedreiging vormden voor een deel van de bewoners daar.

De waterstand op het Markermeer was zondag rond het middaguur een centimeter hoger dan zaterdag. Nu er water afgevoerd kan worden naar het IJsselmeer zal ook de waterstand op het Markermeer dalen.

Rond de jaarwisseling stond het waterpeil hoog in het Markermeer. Door storm Henk werd het hoge water richting Hoorn gestuwd waardoor een straat aan het Visserseiland blank kwam te staan:

Storm Henk teistert Hoorn: 'Elk half uur de wekker!'
4:08
Storm Henk teistert Hoorn: 'Elk half uur de wekker!'

'Honderd olympische zwembaden per minuut'

De waterstand op het IJsselmeer daalt, doordat er dankzij een gunstige windrichting volop water afgevoerd kan worden naar de Waddenzee via de sluizen in Den Oever en bij Kornwerderzand. Het water in de Waddenzee staat lager dan dat in het IJsselmeer en dat maakt het volgens Rijkswaterstaat mogelijk om per seconde 4000 kubieke meter uit het meer af te voeren. Dat zijn bijna honderd olympische zwembaden per minuut.

Sinds zaterdagavond is het waterpeil van het IJsselmeer al bijna acht centimeter gedaald. Waterexperts van Rijkswaterstaat verwachten dat het voorlopig mogelijk blijft om water naar de Waddenzee af te voeren.

Afwachten

Het is nog niet te zeggen wanneer de hoogwaterproblemen langs het Markermeer voorbij zijn. Rijkswaterstaat kan weer water uit het Markermeer spuien op het IJsselmeer, maar onduidelijk is hoe lang dat kan.

Er komt een hoogwatergolf over de IJssel aan, die uiteindelijk in het IJsselmeer terechtkomt. Als daardoor het peil van het IJsselmeer weer stijgt, is spuien vanuit het Markermeer weer afgelopen. Dijkwachten van Rijkswaterstaat blijven in elk geval tot en met maandagavond de dijk op Marken inspecteren vanwege de hoge waterstand. De situatie van een proefvak langs die dijk, dat vol water is gestroomd, is stabiel, aldus de waterbeheerder.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.