Terug

Volg Hart van Nederland

Pas op: grotere kans op sinkholes door wateroverlast, gat na gat ontstaat in weg

Waarschuwen

4 jan 2024, 16:53

We kennen allemaal de beelden wel: het ene moment is de weg nog intact, en daarna is er opeens een enorm gat. De laatste weken is het vaker voorgekomen dat er opeens een zinkgat, ook wel sinkhole genoemd, verschijnt in de weg. Ook in Eindhoven was het donderdag raak. Moeten we ons zorgen maken?

In Eindhoven zijn donderdag op meerdere plekken sinkholes ontstaan. De meeste zijn klein, maar op de Fakkellaan is een groot stuk wegdek onder een put weggespoeld. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de riolering in de stad, legt deskundige Ronald van Balen uit aan Hart van Nederland.

"De riolering moet ervoor zorgen dat water wordt afgevoerd. Als er sprake is van een lekkage stroomt een deel van het water er langs en wordt de grond mee afgevoerd het riool in."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Dan ontstaat er een holte onder het wegdek, gaat Van Balen verder. "En dat stort in omdat het zijn draagkracht verliest."

'Onze systemen zijn er niet op berekend'

Dat we de laatste weken meerdere sinkholes hebben gezien, heeft te maken met de wateroverlast door de vele regen, zegt Van Balen. "De kans op sinkholes is groter met veel regenval, want onze systemen zijn er niet op berekend."

Er gaan dus nog veel meer sinkholes ontstaan de komende tijd, in de nabije toekomst maar ook op langere termijn vanwege klimaatverandering, zegt de deskundige. "De hoeveelheid regen die nu valt, dat is ongekend. Zo lang en zo heftig. Dat gaat in de toekomst waarschijnlijk zo blijven en alle dingen die we doen om regenwater kwijt te raken, zijn hier niet op berekend."

Er moet een betere riolering en goede regenafvoergoten worden aangelegd, zegt Van Balen. "Deze dingen moeten in elkaar geval worden geïnspecteerd."

Hoogwater

En het hoogwater, heeft dat nog iets te maken met de sinkholes? Nee, zegt Van Balen. "Het hoogwater is in de beken, rivieren en kanalen en dat is waar het regenwater eigenlijk naartoe gaat, maar niet waar het vandaan komt."

Waar moet je op letten en wat kun je doen?

Kun jij nog ergens op letten of iets doen bij een sinkhole? Volgens Van Balen is het goed om te weten dat onder wegen en stoepen de kans groter is op sinkholes. "Niet onder een veld, of in de bossen. Je hebt een stevige bovengrond nodig, en dat gaat dus vooral om de bebouwde kom."

En kun je zelf iets doen als je het gevoel hebt dat er een sinkhole gaat ontstaan? Los van contact opnemen met de gemeente, niet, zegt Van Balen. "De gemeente kan langskomen met materiaal om bijvoorbeeld lekkages in de riolering aan te pakken, daar kun je zelf niet aan doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.