Terug

Volg Hart van Nederland

Pas op, laat kind of dier niet spelen in overstroomd gebied door hoogwater

Waarschuwen

4 jan 2024, 11:14

Pas op in overstroomde gebieden. Waterschappen raden af om kinderen of huisdieren te laten spelen in straten en andere gebieden die overstroomd zijn door de hoge waterstanden. Het water uit rivieren, beken en sloten is niet gezuiverd en kan dus vervuild zijn, zegt ook de gemeente Hoorn, waar de straat Visserseiland al dagenlang onder water staat.

Hoorn plaatst op Visserseiland extra big bags. omdat Rijkswaterstaat vrijdag of zaterdag een nieuwe hoogwaterpiek in het Markermeer verwacht.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

De waterstanden op het IJsselmeer en het Markermeer blijven erg hoog, omdat er weinig water gespuid kan worden naar de Waddenzee. Harde wind stuwt het water op, terwijl er vanuit de grote rivieren weer meer water aangevoerd wordt op de meren. Dat komt doordat het waterpeil van de rivieren vanaf donderdag weer gaat stijgen.

Blijft stijgen

De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting zondag of maandag de hoogste stand van ongeveer 14,50 meter boven NAP, vergelijkbaar met de hoogste waterstand van vorige week. Die watervloed heeft enkele dagen nodig om naar de meren en de zee te stromen.

Waterschappen in het oosten en noorden van het land zien het peil van rivieren als de Vecht, de Dinkel en de Regge ook weer stijgen. Ze verwachten wel wateroverlast maar geen grote problemen. De rivieren worden gevuld door regen in Nederland en Duitsland, maar staan niet in verbinding met de grote rivieren.

De waterschappen in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland hebben al veel maatregelen genomen en plaatsen zandzakken waar dat nodig is, zoals bij een camping aan het Leekstermeer in Drenthe. Wetterskip Fryslân beslist donderdag of veertien opslaggebieden voor water in de provincie ingezet zullen worden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.