Terug

Volg Hart van Nederland

Consumentenbond onderzoekt kwaliteit zonnebrandcrème: vijf echte afraders, LIDL haalt crème uit schappen

Waarschuwen

15 juni 2023, 12:13

Elk jaar test de Consumentenbond welke zonnebrandcrème je wel en niet moet gebruiken. De test met aanraders en afraders is deze week gepubliceerd. En door de resultaten heeft zelfs één merk al besloten hun zonnebrandcrème uit het schap te halen.

De Consumentenbond test elk jaar zonnebrandspray en -lotion met een bescherming van factor 30 en 50(+). Die test, onder 45 verschillende zonnebrandcrèmes, wordt uitgevoerd in een laboratorium.

Uit de test zijn drie conclusies gekomen: duur is niet altijd beter, een aantal A-merken, maar ook sommige huismerken, scoren een 8 voor gebruiksgemak, en sommige zonnebrandmiddelen bevatten dubieuze ingrediënten.

De top 10:

 1. Krijgt een 7,7 - Dr. Jetske Ultee, Suncover, 17 euro

 2. Krijgt een 7,7 - Riemann P20, Sunscreen Original SPF30 2023, 43 euro

 3. Krijgt een 7,6 - Decathlon, Active 30 solaire sun spray, 10 euro

 4. Krijgt een 7,5 - Nivea Sun, Protect & Hydrate (SPF 30), 14,19 euro

 5. Krijgt een 7,4 - Biodermal, Hydraplus Zonnespray 50plus, 16,50 euro

 6. Krijgt een 7,4 - Garnier Ambre Solaire, beschermende zonnemelk (SPF30), 22,94 euro

 7. Krijgt een 7,3 - Cien Sun (Lidl), Love Your Planet (SPF30), 4,50 euro

 8. Krijgt een 7,3 - Garnier Ambre Solaire, Hydra 24h Protect (SPF30), 15,25 euro

 9. Krijgt een 7,2 - Garnier Ambre Solaire, beschermende zonnemelk (SPF50), 16,74 euro

 10. Krijgt een 7,2 - Collistar, Milk spray actieve bescherming zeer gevoelige huid (SPF 30), 32 euro

En de afraders

Maar er zijn ook echte afraders. De aangegeven beschermingsfactor (SPF), die aangeeft hoe goed het middel tegen UV-B-stralen beschermt, klopt niet. De Consumentenbond heeft hiervan melding gedaan bij de NVWA.

De afraders op een rij:

 1. Cien SUN (SPF 50) Love Your Planet Vegan zonnebrandlotion (LIDL)

 2. Vision (SPF30) Clear & Dry Transparante Spray

 3. Naïf Mineral Sunscreen Cream (SPF 30)

 4. Suntribe All natural Sun Stick (SPF 30)

 5. Clinique Mineral Sunscreen Lotion for body (SPF 30)

Lidl heeft de Love your planet vegan SPF 50 uit de schappen gehaald. Je kunt het product terugbrengen naar de winkel als je het al hebt gekocht, dan krijg je je geld terug.

Dat zonnebrandmiddelen soms niet de beloofde bescherming bieden, vindt directeur Sandra Molenaar niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk, zei ze al eerder. "Te veel UV-B-straling draagt bij aan het risico op huidkanker. Zeker bij zonnebrandmiddelen moeten consumenten ervan uit kunnen gaan dat de beschermingsfactor klopt."

UVA/UVB

De hoogte van de Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoelang een zonnebrand beschermt tegen UVA- en UVB-straling van de zon, die allebei schadelijk zijn voor de huid.

Vorig jaar afgeraden en nog steeds niet aangepast

Overigens zijn twee zonnebrandproducten die vorig jaar slecht uit de test kwamen nu nog steeds in de verkoop. Het gaat om Clinique mineral Sunscreen lotion for body en Suntribe All Natural Zinc Sun Stick. Ze beloven factor 30 te hebben, maar behaalden toen respectievelijk factor 11 en 12.

"De samenstelling van die middelen is nog niet veranderd", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. Daarom raadt de bond het gebruik van die producten nog steeds af.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.