Terug

Volg Hart van Nederland

Gratis zonnebrandcrème bij stranden en recreatiegebieden

Gratis zonnebrandcrème bij stranden en recreatiegebieden

Milieu en Gezondheid

7 juni 2023, 14:19

Diverse gemeenten hebben ook dit jaar palen met gratis zonnebrandcrème geplaatst bij stranden en recreatieplekken om hun inwoners te beschermen tegen verbranding door de zon. Dit weekend kunnen de temperaturen met name in het zuidoosten van het land oplopen tot zo'n 29 graden. Ook de zonkracht kan de komende dagen en het weekend hoog uitvallen.

Onder andere de gemeente Katwijk is met een proef met de palen begonnen. Deze zijn begin mei neergezet op plekken waar veel bezoekers komen en staan er tot eind augustus, onder meer bij de strandopgang tegenover Hotel Noordzee en bij het Valkenburgse Meer.

Nieuwe palen

De gemeente Velsen kondigde vorige week aan drie nieuwe palen te hebben neergezet bij pierenbadjes in Park Velserbeek en bij de strandopgangen Kennemerstrand (IJmuiden) en Reyndersweg (Velsen-Noord). Vorige zomer plaatste Velsen ook al diverse kleine zonnebrandcrèmepunten. Op Zeeuwse stranden zoals het Banjaardstrand en bij Dishoek, Domburg, Zoutelande en Oostkapelle komen of zijn ook al palen geplaatst, meldde Omroep Zeeland begin mei. Op het Westlandse strand komen de paaltjes na het succes van afgelopen zomer terug.

De palen zijn gemaakt door het Belgische bedrijf Sundo en zijn de afgelopen jaren steeds meer in Nederland te vinden. Ze werken op zonne-energie en meten de hoogte van de uv-index, dus hoe sterk de zonkracht is, en het risico op verbranden. In de palen zit doorgaans zonnebrandcrème met factor 30.

Hogere zon

Volgens het KNMI neemt de uv-straling toe naarmate de zon hoger staat en varieert dit per seizoen en moment op de dag. De komende dagen en voor het weekend is de zonkrachtverwachting zonder bewolking tussen de 6 en 7 (op een schaal van 0 tot 10). Dan kun je gemakkelijk snel verbranden; bij zonkracht 7 al na 10 minuten zonder bescherming in de zon. Met bewolking ligt de huidige zonkrachtverwachting op 3, dan is de kans op verbranden minder groot.

Begin dit jaar bracht het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in de zogeheten kankeratlas de 24 meest voorkomende soorten kanker in Nederland in kaart. De atlas liet bijvoorbeeld zien dat in veel gebieden langs de kust meer huidkanker voorkomt dan gemiddeld. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is, aldus het IKNL. Huidkanker was volgens de organisatie het afgelopen jaar de meest voorkomende vorm van kanker.

Huidtherapeute Lynn uit Oosterhout heeft dertig zonnebranddispensers laten plaatsen. Waarom dat zo handig is, zie je hier:

Huidtherapeute Lynn uit Oosterhout laat 30 zonnebranddispensers plaatsen
1:48
Huidtherapeute Lynn uit Oosterhout laat 30 zonnebranddispensers plaatsen

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.