Terug

Volg Hart van Nederland

Consumentenbond waarschuwt: gebruik deze soorten zonnebrandcrème niet

Waarschuwen

4 mei 2023, 12:02

Twee zonnebrandmiddelen die zijn getest door de Consumentenbond beloven meer bescherming dan ze daadwerkelijk geven. De Consumentenbond raadt het af om de twee te gebruiken en heeft een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zo bevat Naïf Mineral Suncream SPF 30 volgens de metingen factor 20. En Vision SPF 30 Clear & Dry Protect Sun Spray biedt volgens de Consumentenbond slechts een bescherming met SPF 18,7 in plaats van de bedoelde 30.

Bovendien zou de zonnebrand meer bescherming moeten bieden tegen UVA-straling, "maar ook dat haalt Vision niet".

De hoogte van de Sun Protection Factor (SPF) geeft aan hoelang een zonnebrand beschermt tegen UVA- en UVB-straling van de zon, die allebei schadelijk zijn voor de huid.

De Consumentenbond test elk jaar zonnebrandspray en -lotion met een bescherming van factor 30 en 50(+). Dat zonnebrandmiddelen soms niet de beloofde bescherming bieden, vindt directeur Sandra Molenaar niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. "Te veel UVB-straling draagt bij aan het risico op huidkanker. Zeker bij zonnebrandmiddelen moeten consumenten ervan uit kunnen gaan dat de beschermingsfactor klopt."

Kabelmonteur Ronald kreeg huidkanker. Hij vergeet zich nu nooit meer in te smeren:

Kabelmonteur Ronald kreeg huidkanker: 'Ik smeerde me nooit in'
1:53
Kabelmonteur Ronald kreeg huidkanker: 'Ik smeerde me nooit in'

De gids publiceert eind mei de volledige zonnebrandtest.

Overigens zijn twee zonnebrandproducten die vorig jaar slecht uit de test kwamen nu nog steeds in de verkoop. Het gaat om Clinique mineral Sunscreen lotion for body en Suntribe All Natural Zinc Sun Stick. Ze beloven factor 30 te hebben, maar behaalden toen respectievelijk factor 11 en 12.

"De samenstelling van die middelen is nog niet veranderd", zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. Daarom raadt de bond het gebruik van die producten nog steeds af.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.