
Eten
4 dec 2025, 16:16 - Update: 5 dec 2025, 10:25
Het Voedingscentrum komt met een nieuwe Schijf van Vijf. Door de vernieuwde voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad gaat het centrum de bekende schijf aanpassen. De bijgewerkte versie met de nieuwste inzichten verschijnt in april 2026.
De Gezondheidsraad heeft onder meer een duidelijke grens vastgesteld voor het eten van rood vlees, zoals biefstuk en rosbief. Het advies is om voortaan maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. Uit onderzoeken blijkt dat een hogere consumptie het risico op onder andere hart- en vaatziekten vergroot. Bewerkt vlees, zoals worst, ham of spek, kunnen mensen het beste zo min mogelijk eten.
Het Voedingscentrum kwam in oktober met een campagne over 'eetdrammen'. Meer daarover zie je in de onderstaande video.

Daarnaast zijn de richtlijnen voor peulvruchten aangepast door de Gezondheidsraad. Mensen kregen eerder het advies om wekelijks peulvruchten te eten. Dat is nu concreet gemaakt: 250 gram per week.
De nieuwe Schijf van Vijf blijft ondanks de aanpassingen herkenbaar. De schijf bevat nog steeds vijf vakken, waarin in één oogopslag te zien is welke voeding gezond is. De nieuwe aanbevelingen van de Gezondheidsraad worden hierin verwerkt.
Ook wil het Voedingscentrum beter laten zien welke mogelijkheden er zijn om gezond te eten via de Schijf van Vijf. Dat moet het makkelijker maken om keuzes te maken die passen bij iemands leefstijl.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.