Misdaad

Nabestaanden opgelucht over levenslang voor Gökmen T.: 'Nu hoef ik hem nooit meer tegen te komen'

Slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in en bij de tram in Utrecht reageerden vrijdag opgelucht na het aanhoren van het vonnis. “Nu hoef ik hem nooit meer tegen te komen en kan ik gaan beginnen met rouwen”, aldus René Verschuur, vader van de doodgeschoten Roos Verschuur (19).

Lees ook: Burgemeester Utrecht: ‘We zullen slachtoffers van tramaanslag nooit vergeten’ 

Advocaat Sébas Diekstra staat René juridisch bij, hij laat weten dat zijn cliënt “heel opgelucht” is door de uitspraak. “Een levenslange gevangenisstraf was ook de enige passende straf in deze zaak en bij een verdachte zoals deze,” aldus de raadsman.

“Iedereen is blij, maar houdt ook zijn hart vast. Want wat als de raadsman van T. in hoger beroep gaat?” zei advocaat Wendy van Egmond. Zij woonde de uitspraak bij namens de nabestaanden van één van de vier doden die vielen bij de aanslag. Ze vond het vonnis van de rechtbank een “duidelijk statement”.

Afsluiten

Advocaat Anouk Korff zei dat levenslang de hoop was van haar cliënt, die bij de tramaanslag zwaargewond raakte. Ook zij zegt dat het nu voor de slachtoffers afwachten is of er een hoger beroep komt. “Zo niet, dan kunnen ze het echt afsluiten.”

Lees ook: Gökmen T. reageert op slachtofferverklaring: ‘Kennelijk heeft het hem geraakt’ 

Eén van de slachtoffers, Eline, zei op één van de zittingsdagen dat ze niet is verslagen door T. “Zo voelt dat na dit nog steeds”, meldde haar raadsvrouw Arlette Schijns. Haar cliënt vond het vooral belangrijk dat de rechtbank erkende dat het een terroristische aanslag was.

Coronacrisis

De rechtbank stelde vanwege de coronacrisis en in het belang van de gezondheid van alle betrokkenen slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de zaal om de uitspraak bij te wonen. Enkele nabestaanden hadden er al zelf voor gekozen om thuis te blijven. Zo ook Rene Verschuur: “Ik had al aangegeven dat ik er niet bij zou zijn als de verdachte er ook niet zou zijn.”

André Seebregts, die de veroordeelde Gökmen T. bijstond, wilde na afloop niet reageren.

Lees ook: Bespuugde advocaat blikt terug op proces: ‘Goed dat zaak tot een einde komt’ 

Redactie/ANP