Misdaad

Gökmen T. reageert voor het eerst op slachtofferverklaring: 'Kennelijk hebben de woorden hem geraakt'

Het was de eerste keer dat verdachte Gökmen T. zijn mond opendeed tijdens de inhoudelijke zitting over de tramschutter. Na het voorlezen van een slachtofferverklaring spreekt hij de woorden ‘Jammer, jammer’ uit. Een verkapte doodsbedreiging maar voor Eline toch iets waar ze op hoopte. Een reactie van de man die zoveel leed heeft toegebracht.

Aan het einde van haar verklaring richt de 21-jarige vrouw zich rechtstreeks tot Gökmen T. en spreekt de woorden: ”Mij heb je niet verslagen”. Dit raakte ergens bij T. een snaar want hij reageerde met de woorden: ‘Jammer, jammer’.

Lees ook: Opnieuw heftige dag voor nabestaanden tramaanslag: ‘Je bent een laf varken’

Hevig geëmotioneerd

Advocaat Arlette Schijns, die het slachtoffer bijstaat vindt het bijzonder moedig en dapper dat Eline haar slachtofferverklaring heeft voorgelezen in het bijzijn van T. ”De woorden van de verdachte zorgen bij Eline toch weer extra verdriet”, begint Schijns. ”Niet alleen bij Eline, maar ook bij haar familie en de andere nabestaanden.” Na die twee woorden van T. werd het haar allemaal even te veel en liep ze hevig geëmotioneerd de zaal uit. Haar familie proberen haar buiten de zaal nog te troosten.

Na de zoveelste misdraging in de rechtszaal besloot de rechter om de verdachte uit de zaal te verwijderen. Dit zal voortaan ook zo blijven als slachtoffers en nabestaanden ook aanwezig zijn in de zaal.

‘Hem geraakt met woorden’

De advocaat vindt het stuitend dat T. na het aanrichten van zoveel leed nog meer mensen willen raken met deze woorden. Maar ergens is ze ook blij dat hij gereageerd heeft. ”Kennelijk heeft de verklaring van Eline hem toch ergens geraakt”, concludeert Schijns. ”Haar boodschap is toch aangekomen bij hem, ze haalt het positieve uit een nare ervaring. En dat is toch een van haar bedoelingen geweest.”

Schijns heeft samen met haar cliënt gekeken naar welke manieren T. het voorlezen van de verklaringen had kunnen beïnvloeden. ”Hij had bijvoorbeeld ook kunnen schreeuwen of obscene gebaren kunnen maken, Zoals hij dat maandag deed. Maar dat allemaal deed hij niet.” Volgens Schijns is het ook moeilijk om je voor te bereiden op dit soort situaties. ”Ik ben wel blij dat het pas aan het einde gebeurde. Ze heeft in ieder geval wel gebruik kunnen maken van haar spreekrecht.”

Naar omstandigheden gaat het nu weer goed met Eline. ”Het is een veerkrachtige vrouw en deze ervaring gaat haar alleen maar sterker maken”, voegt de advocaat toe.