Misdaad

Bespuugde advocaat Gökmen T. blikt terug op bewogen proces: 'Goed dat de zaak tot een einde komt'

Hij wilde geen advocaat, maar kreeg er toch een toewezen: Gökmen T., de man die op 18 maart 2019 vier mensen doodschoot in een Utrechtse tram en meerdere andere mensen verwondde. Advocaat André Seebregts werd door de rechtbank aangewezen om T. te verdedigen. Op de laatste zittingsdag van de strafzaak blikt hij terug op een bewogen proces.

Het is afgelopen maandag als Seebregts in de rechtszaal door T. wordt vernederd. De advocaat vraagt de rechter “wat langzamer te praten en de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt, zodat hij begrijpt wat wordt gezegd”, waarop de tramschutter zijn hoofd draait en zijn advocaat bespuugt. Het incident leidt tot veel verontwaardiging in de zaal, waarop de zaak tijdelijk wordt geschorst.

Lees ook: Tramschutter Gökmen T. bespuugt eigen advocaat en wordt uit de rechtszaal gezet

“Ik denk dat iedereen het heeft ervaren als tamelijk schokkend wat we daar hebben gezien”, zegt Seebregts. Volgens het Pieter Baan Centrum, dat het psychologisch onderzoek uitvoerde bij T., komt zijn gedrag voort uit zijn geestelijke stoornis. Seebregts: “In die zin moeten we er iets van begrip voor hebben, maar het blijft tamelijk schokkend.”

Bijzonder geval

Toch besloot de advocaat zijn cliënt ook na het spuugincident te blijven verdedigen. “Daar heb ik eigenlijk geen seconde over nagedacht”, zegt Seebregts. “Onder normale omstandigheden zou het natuurlijk meteen reden zijn om te stoppen, maar dit is een beetje een bijzonder geval. Er is een speciaal artikel in de wet dat zegt dat als iemand niet in staat is om zichzelf te verdedigen of zijn belangen in te schatten, dat de rechter dan een bevel kan geven aan een advocaat om die persoon te verdedigen, ook al wil die persoon dat niet.”

Geen contact met advocaat

Seebregts had het er vooral moeilijk mee dat Gökmen T. tijdens het hele verloop van de zaak geen contact met hem wilde. “Dat is heel lastig. Dat is heel ongebruikelijk. We nemen daarin onze verantwoordelijkheid, maar het is heel moeilijk. Het is ook onwenselijk dat een advocaat zonder overleg met zijn cliënt hem verdedigt. Dat is niet iets wat we vaker moeten doen.”

Lees ook: OM eist levenslang tegen Gökmen T. voor tramaanslag Utrecht

De advocaat is blij dat zijn taak om T. te verdedigen er bijna op zit. Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange celstraf tegen de tramschutter geëist. “Ik denk dat het voor iedereen wel een opluchting is. Het is goed dat de zaak langzamerhand tot een einde komt nu.”