Misdaad

Tramschutter Gökmen T. bespuugt eigen advocaat en wordt uit de rechtszaal gezet

Gökmen T. is tijdens het proces tegen hem uit de rechtszaal gezet nadat hij zijn eigen advocaat had bespuugd. De tramschutter wil geen advocaat, maar kreeg verplicht André Seebregts toegewezen.

Het spuugincident gebeurde toen de rechter de psychologische rapportages over T. besprak. Toen de advocaat vroeg “wat langzamer te praten en de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt, zodat hij begrijpt wat wordt gezegd”, keerde de tramschutter zijn hoofd en bespuugde hij zijn advocaat.

Dit leidde tot veel rumoer in de zaal en zitting werd direct tijdelijk onderbroken. T. werd naar een andere kamer afgevoerd, maar is inmiddels weer binnengebracht. Ook zijn advocaat zit weer in de zaal.

Hart van Nederland-verslaggever Pieter de Graag zit in de rechtbank en doet live verslag van de zitting.

Middelvinger naar rechter

Eerder op de dag had T. ook al zijn middelvinger opgestoken naar de rechtbank. Het gebaar was voor het overgrote deel van de zaal niet te zien, maar werd opgemerkt door de rechter. Die bespeurde even later ook “een glimlachje” op het gezicht van de tramschutter.

T. werd ondervraagd nadat de rechtbank de gebeurtenissen op de dag van de tramaanslag vorig jaar had besproken. Ook werden er verklaringen van onder meer familieleden van de Utrechter behandeld. Hij weigerde keer op keer antwoord te geven op de vragen die de rechter stelde.

Lees ook: Welke straf krijgt tramschutter Gökmen T.?

Muisstil in rechtszaal

Gökmen T. schoot gericht meerdere passagiers in de tram in Utrecht van dichtbij neer. Dat blijkt uit een videoreconstructie die maandag in de rechtszaal werd getoond. Bij het tonen van de beelden was het muisstil in de rechtszaal muisstil. De dader keek tijdens de reconstructie strak voor zich uit, zonder naar de video te kijken.

‘Allah akbar’

De animatie was door de politie gemaakt op basis van ooggetuigenverslagen en beelden van de acht camera’s die in de tram hingen. Te zien was hoe T. passagiers tijdens de tramaanslag op nog geen meter afstand neerschoot. Volgens getuigen riep hij daarbij ‘Allah akbar’.

Zijn wapen zou enkele keren hebben gehaperd. Toen hij het herlaadde, vluchtten passagiers door een ingetrapt raam naar buiten. Hij schoot gericht op hoofden en bovenlichamen, blijkt uit de beelden, terwijl hij rustig door het gangpad liep.

 

‘Had ik hem maar overmeesterd’

Moestafa, een van de overlevenden, heeft gezegd dat hij kort overwoog de tramschutter te overmeesteren op het moment dat het wapen weigerde. Hij zag daarvan af omdat hij bang was dat T. een bom onder zijn kleding had.

“Had ik hem toch maar overmeesterd”, zei de getuige later tegen de politie. De vrouw die hij probeerde te redden, overleeft de aanslag.

Levenslang

Gökmen T. heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende toen een tram over  het 24 Oktoberplein in Utrecht reed. Vier mensen overleefden de tramaanslag niet en er vielen meerdere gewonden.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de Utrechter voor meervoudige moord of doodslag, pogingen daartoe en bedreigingen van meerdere personen, alles met een terroristisch oogmerk.

Lees ook: Vader slachtoffer tramaanslag schrijft brief aan ‘laffe’ Gökmen T.: ‘Nu ben ik Roos voor altijd kwijt’

De strafeis tegen T. wordt donderdag verwacht. Zelf denkt hij dat er levenslang geëist gaat worden.

ANP/Redactie