Misdaad

Welke straf krijgt tramschutter Gökmen T.?

Maandag begint de rechtszaak tegen Gökmen T., de man die vorig jaar vier mensen doodschoot in een tram in Utrecht. De tramschutter is geboeid de rechtszaal binnengebracht en wordt bewaakt door zes politiemannen. Hij zei niets.

Gökmen T. (38) heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar het vuur opende in een tram die op dat moment over het 24 Oktoberplein reed. Ook schoot de Utrechter op omstanders. Na een klopjacht werd hij dezelfde dag opgepakt. Vier mensen overleefden de tramaanslag niet en er vielen meerdere gewonden.

Terroristisch oogmerk

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Gökmen T. voor meervoudige moord of doodslag, pogingen daartoe en het bedreigen van meerdere personen. Bij alle aanklachten gaat justitie er vanuit dat de tramschutter met terroristisch oogmerk handelde.

Eerder liet Gökmen T. weten dat hij de rechtbank niet erkend. Eind vorig jaar kwam hij niet opdagen bij een voorbereidende zitting, ondanks een bevel van de rechtbank. Uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat hij verminderd toerekeningsvatbaar en zwakbegaafd is en aan persoonlijkheidsstoornissen lijdt.

Lees ook: Gökmen T. niet bij rechtszaak ondanks bevel, nabestaanden woedend

Verplichte advocaat

De dader weigerde een advocaat en wilde zichzelf verdedigen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Gökmen T. zou namelijk niet goed in staat zijn om te begrijpen wat er gebeurt in de rechtszaal. Advocaat André Seebregts zal hem daarom verplicht bijstaan.

Op de eerste dag laten de aanklagers een reconstructie zien van de tramaanslag en worden de gebeurtenissen besproken. De rechtbank denkt ook nog toe te komen aan de bespreking van de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Lees ook: Trampassagier aanslag Utrecht mag van rechtbank niet alle beelden zien

Mogelijk wordt er ook nog een begin gemaakt met de slachtofferverklaringen. Op dinsdag is er de hele dag tijd voor de slachtoffers en nabestaanden. Donderdag komt het OM met een strafeis en vrijdag volgen het pleidooi en reacties. De rechter verwacht op 20 maart uitspraak te doen in de zaak.

ANP