Misdaad

Gökmen T. niet bij rechtszaak ondanks bevel, nabestaanden woedend: 'In wat voor land leven we?'

Gökmen T., verdachte van de tramaanslag in Utrecht in maart, is ondanks een bevel vandaag niet bij de zitting in de rechtszaak aanwezig. Volgens de rechtbank verzet hij zich te hevig, en zou er teveel geweld nodig zijn om hem naar de rechtszaal te krijgen.

Nabestaanden in de zaal reageren woedend op het nieuws. De vader van de doodgeschoten Roos Verschuur, een de slachtoffers roept: “Hij heeft toch ook geweld gebruikt tegen mijn dochter? In wat voor land leven we?”

Te veel geweld en dwang nodig

De rechtbank had Gökmen T. bevolen wel te komen, maar daarvoor zou te veel geweld en dwang nodig zijn. Ook zou het de inleidende zitting ernstig verstoren, stelde het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank was het hiermee eens en besloot het bevel niet uit te voeren.

Lees ook: Verdachte tramaanslag Gökmen T. moet maandag met advocaat naar zitting komen

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van Roos Verschuur bijstaat, laat aan Hart van Nederland weten: “De vader is verbijsterd over het feit dat het bevel medebrenging niet verder wordt gehandhaafd. Hij krijgt het idee dat de verdachte de regie voert in het strafproces.”

Advocaat wil niet doorgaan

André Seebregts, die onlangs is aangewezen als zijn advocaat, geeft vanmorgen aan dat T. zichzelf kan verdedigen. Het OM adviseert hetzelfde. Seebregts stond de verdachte ook in het beginstadium bij, maar wil zijn benoeming nu ongedaan laten maken.

De 38-jarige verdachte zelf weigerde bijstand van een advocaat. Hij vond dat niet nodig, onder meer omdat hij de rechtbank niet erkende. Maar de rechtbank vindt dat hij onvoldoende zijn eigen belangen kan behartigen.

T. wil geen tbs

Seebregts heeft T. aangeraden om te pleiten voor tbs, anders krijgt de verdachte levenslang. Met tbs heeft de verdachte nog de meeste kans om ooit vrij te komen, maar T. wil volgens Seebregts geen tbs. “Dat vind ik nogal wat,” aldus de advocaat.

Lees ook: Er werd niet snel genoeg opgeschaald bij de tramaanslag, blijkt uit een evaluatie

Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat T. ondanks zijn zwakbegaafdheid en stoornissen in staat is om de kern en de context van zijn vervolging te begrijpen en zijn procespositie te bepalen.

T. wordt verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk. Door de schietpartij op 18 maart in en bij de tram op het 24 Oktoberplein kwamen vier mensen om het leven.