112

'Driehoek Utrecht had sneller moeten opschalen bij tramaanslag Utrecht'

De burgemeester van Utrecht, de hoofdofficier van justitie en de de districtschef van de politie, de zogenoemde driehoek, hadden bij de tramaanslag in maart dit jaar sneller moeten opschalen, dat blijkt uit een evaluatie van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

Direct na de tramaanslag in Utrecht, waarbij in maart vier mensen om het leven kwamen, heeft burgemeester Jan van Zanen het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagent (COT) verzocht het optreden van de hulpdiensten te evalueren.

Lees ook: Vader slachtoffer tramaanslag schrijft brief aan ‘laffe’ Gökmen T.: ‘Nu ben ik Roos voor altijd kwijt’

Opschalen hulpverlening

Een belangrijk punt van deze evaluatie is de snelheid van het opschalen van de hulpverleners. “Dit zou de crisisorganisatie hebben geholpen qua aandacht voor de maatschappelijke impact”, concludeert het COT.

Ook was eerder opschalen de communicatie tussen allerlei verschillende instanties ten goede gekomen. In de praktijk volgde eerst een overleg tussen burgemeester Jan van Zanen, de hoofdofficier van justitie en de hoogste chef van de politie. “Parallel hieraan kan een GRIP 3 al worden opgestart”, concludeert het COT. Dan hadden de burgemeesters uit de regio gelijk kunnen aanhaken en ‘mee kunnen groeien in het incident’.

Lees ook: Tramschutter Gökmen T. krijgt tegen zijn wil advocaat

Evaluatie politie

De politie laat weten tevreden te zijn over de manier waarop zij reageert hebben op de aanslag in en rond de tram. Uit onderzoek van een interne commissie blijkt dat de politie snel een effectief heeft gehandeld.

“Deze evaluatie laat zien dat de investeringen die zijn gedaan – bijvoorbeeld op het gebied van opleiden, trainen en oefenen – hun vruchten afwerpen”, reageert de Utrechtse plaatsvervangend korpschef Henk van Essen. Wel had de informatie-uitwisseling beter gekund, concludeert de commissie onder leiding van de Amsterdamse politiechef Frank Paauw.

Lees ook: ‘Passagier aanslag-tram Utrecht gebruikt oudere man als menselijk schild’

Monument

Naast de evaluatie over het handelen van de verschillende hulpdiensten, werd er dinsdag ook bekend gemaakt dat er op het 24 Oktoberplein een monument ter nagedachtenis aan de tramaanslag komt.

“Een plek waar ruimte is voor verdriet en verbondenheid. Het ontwerp van deze plek verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad Utrecht ging na de tramaanslag”, laat de gemeente weten.

Begin volgend jaar wordt begonnen met de inrichting van de herinneringsplek, die op 18 maart 2020 klaar moet zijn, precies een jaar na de aanslag.

Lees ook: Tramschutter Gökmen T. erkent rechtbank niet

Aanslag

Door de schietpartij in de tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen drie mensen om het leven en raakten drie anderen zwaargewond. Een van hen overleed later alsnog. De zaak tegen de  vermoedelijke dader, Gökmen T., gaat op maandag 16 december verder.

ANP/Redactie