Burgemeester Utrecht: 'We zullen de slachtoffers van de tramaanslag nooit vergeten'

Burgemeester Jan van Zanen heeft woensdag de slachtoffers van de tramaanslag herdacht. Het is precies een jaar geleden dat Gökmen T. vier mensen doodschoot in een Utrechtse tram.

“Vandaag zijn wij stil en herinneren we hen, blijven we naast hen staan en vergeten we hen niet. Nooit”, zei Van Zanen in een videoboodschap. De burgemeester zou spreken tijdens een openbare herdenking op de plek van de tramaanslag, maar deze werd afgelast vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

Lees ook: Utrecht staat stil bij de tramaanslag van een jaar geleden

‘Elke dag 18 maart’

Hij noemde het 24 Oktoberplein, waar Gökmen T. koelbloedig het vuur opende, een plek “waar we in gedachten bij de slachtoffers, hun geliefden en de ooggetuigen zijn”. We zijn volgens hem “bij hen die we nog steeds missen. Vier mensen die slachtoffer werden van een onbegrijpelijke, zinloze en weerzinwekkende daad van geweld.”

Ook stond de burgemeester in zijn videoboodschap stil bij de mensen die gewond raakten, de nabestaanden, alle politieagenten en hulpverleners, de ooggetuigen en iedereen die ter plekke op enigerlei wijze bijdroeg. “Nog iedere dag zijn voor hen de pijnlijke herinneringen en het gemis voelbaar. Voor hen is het elke dag 18 maart.”

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid was woensdagochtend ook op de plek van de tramaanslag