Utrecht staat stil bij de tramaanslag van een jaar geleden

Het is woensdag precies een jaar geleden dat Gökmen T. koelbloedig het vuur opende in een tram die over het Utrechtse 24 Oktoberplein reed. Vier mensen overleefden de tramaanslag niet en er vielen meerdere zwaargewonden.

Een jaar na dato staat Utrecht stil bij de tramaanslag. Om 10.43 uur, het moment waarop Gökmen T. om zich heen begon te schieten, luiden de klokken van de Domtoren. Vervolgens houdt de stad een minuut stilte.

Videoboodschap burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen spreekt de Utrechters toe via een videoboodschap, die op regionale radio en televisie wordt uitgezonden. De burgervader had zijn toespraak live op het 24 Oktoberplein willen doen, maar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de publieke herdenking afgelast.

Op de plek van de tramaanslag is een blijvende herinneringsplek ingericht. Daar ontstond vorig jaar een zee aan bloemen, kaarten en kaarsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het monument met bankjes en beplanting verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad ging na de schietpartij.

Proces tegen tramschutter

Eerder deze maand begon de rechtszaak tegen Gökmen T. Hij heeft bekend het vuur te hebben geopend in de tram. Tijdens de zittingen liepen de gemoederen verschillende keren flink op. Ook moest de tramschutter meerdere malen uit de rechtszaal verwijderd worden, onder meer nadat hij zijn advocaat en de rechters had bespuugd.

Lees ook: Welke straf krijgt tramschutter Gökmen T.?

Het Openbaar Ministerie verdenkt Gökmen T. van viervoudige moord en meerdere pogingen tot moord en eist daarom dat hij levenslang achter de tralies verdwijnt. Vrijdag krijgt de tramschutter van de rechter te horen of hij schuldig wordt bevonden en welke straf hij krijgt.

Redactie/ANP