112
12 jan 2023, 13:22
De personen die drugs uit de Rotterdamse haven proberen te halen, zijn veelal jongeren. Die zogenaamde uithalers hebben volgens de politie geen idee waar ze aan beginnen en denken alleen maar aan de korte termijn. "Ze realiseren zich niet dat ze echt met zware criminaliteit te maken hebben", vertelt een woordvoerder in gesprek met Hart van Nederland.
De afgelopen week bracht de Zeehavenpolitie opvallend veel meldingen naar buiten van opgepakte uithalers. Zo werden er donderdagochtend drie uithalers opgepakt op de Maasvlakte, in de middag werden er op nieuw drie aangehouden. Een dag ervoor werden vijf personen opgepakt op de Maasvlakte, waarvan er één slechts 14 jaar oud was. In de nacht van dinsdag op woensdag pakte de politie nog eens vijf vermoedelijke uithalers op en dinsdag liet de douane weten dat er in de eerste week van 2023 al 27 uithalers zijn aangehouden.
Dat de meldingen van opgepakte uithalers nu veel naar buiten komen, zegt volgens de politie niet zo veel. "Het kan over twee weken weer rustiger worden. Maar kennelijk zit er nu ergens iets in die haven wat ze graag willen hebben, anders zijn ze er niet. Maar het is te vroeg om conclusies te verbinden. Daarvoor moeten we kijken naar het grotere geheel en het vergelijken met een langere periode."
Het is ook niet zo dat de aandacht voor de drugshandel in de haven van Rotterdam ineens geïntensiveerd is. De situatie daar was al een enorme prioriteit van de politie. "We zijn daar altijd alert op. Het is iets dat 24/7 doorgaat. Niet alleen door de Zeehavenpolitie of door de normale politie, maar ook door de douane en het Openbaar Ministerie. We zitten er bovenop, want de effecten van deze handel zijn voelbaar door het hele land", vertelt de politiewoordvoerder.
De politie merkt dat het vooral jongeren zijn die geronseld worden om de drugs uit de containers te halen. "Ze krijgen daar in hun ogen veel geld voor. Als je 14 jaar bent, dan klinkt het als een mooie deal. Maar deze mensen realiseren zich niet dat ze echt met zware criminelen te maken hebben. Want als je er eenmaal in zit, kom je er eigenlijk niet meer uit."
De jongeren zien dus vooral de kortetermijngevolgen voor zichzelf: veel geld. "Ze kunnen dan mooie schoenen kopen of bijvoorbeeld een scooter. Maar de effecten van die wereld zijn echt heel gevaarlijk. Het is een constante druk en de dreigingen die erachter zitten. Als je eenmaal 'ja' hebt gezegd, kom je echt zwaar in de problemen. Dat wordt nog al eens onderschat", zegt de politiewoordvoerder tot slot.
TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.
Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.