Terug

Volg Hart van Nederland

Rotterdamse jongeren worden gelokt om drugs uit zeecontainers te halen: 2000 euro per kilo

112

10 jan 2023, 08:44

De meerderheid van de mensen die drugs uit containers halen in de Rotterdamse haven, de zogeheten 'uithalers', zijn jongeren die afkomstig zijn uit de havenstad zelf. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar in een interview met De Telegraaf.

Ook de manier waarop de jongeren worden geronseld, is opmerkelijk. Naast dat ze worden aangesproken op hangplekken en schoolpleinen worden ze ook geronseld via social media-apps zoals TikTok en Snapchat.

"De meerderheid van de uithalers is afkomstig uit Rotterdam-Zuid", vertelt Hillenaar tegen de krant. Een kleiner deel komt uit de regio Den Haag en Midden-Nederland. "Een enkeling is afkomstig uit andere delen van het land." Het gaat met name om jonge mannen van 18 tot en met 26 jaar. "De financiële verleiding is enorm." Ze zouden al snel 2000 euro per kilo kunnen verdienen om naar Nederland verscheepte drugs uit zeecontainers te halen, aldus de hoofdofficier.

Wakker liggen 's nachts

Hij maakt zich grote zorgen over de invloed die de drugscriminaliteit heeft op de stad en zegt er ’s nachts wakker van te liggen. "We hebben te maken met onderlinge vetes, intimidaties, ontvoeringen en liquidaties." Hillenaar wijst erop dat het aantal beschietingen op en explosies bij huizen flink is toegenomen.

"Het aantal vuurwapenincidenten neemt toe. We hebben meer vuurwapens dan ooit in beslag genomen. We zien dat vijftig procent van de aangehouden personen onder de 23 jaar is. Het is belangrijk dat we deze trend gaan keren."

Beter beeld krijgen van organisatie

Justitie wil dat doen door de aangehouden jongeren meer op de huid te gaan zitten met een nieuwe aanpak. "Er wordt een analyse gemaakt van hoe zo’n club eruitziet. Wie zijn de dominante figuren en wie zijn de meelopers? Wij willen een beeld krijgen zodat er vervolgens een-op-een geïntervenieerd wordt", aldus Hillenaar. "Als je de criminaliteit wil verlaten, dan helpen we je." Er wordt begonnen in Rotterdam-Zuid.

Regelmatig krijgen de politie en douane meldingen dat deze zogenoemde uithalers aan het werk zijn. In de nacht van zondag op maandag werden zeven personen aangehouden op de Maasvlakte in Rotterdam. Het gaat om zes mannen waarvan de jongste nog maar 17 jaar is. Maandagmiddag werd een achtste verdachte opgepakt, een man van 26 jaar.

Dinsdag werden nog drie uithalers aangehouden op een containerterminal op de Rotterdamse Maasvlakte. Ook hier ging het om jonge mannen van 19, 20 en 24 jaar oud.

Werk niet zonder risico

Het gaat wel eens fout als uithalers drugs uit zeecontainers willen halen. In 2021 kwamen negen mannen vast te zitten in een container. Zij moesten gered worden omdat ze last hadden van een zuurstoftekort en last van ademhalingsproblemen. Na de reddingsactie werden ze allemaal aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Dit nieuws wordt dinsdagavond verder besproken aan de talkshowtafels. Luister onze Hart van Nederland-podcast TV-TALK waarin we de televisieavond voor je samenvatten:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.