Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe weet de voortvluchtige Lucky uit handen van de politie te blijven?

112

25 jan 2023, 19:57

Minh Nghia Vuong, de verdachte van de schietpartij afgelopen zaterdag in Zwijndrecht, bewijst dat de bijnaam 'Lucky' hem goed past. Al dagen weet hij de politie te ontlopen. Hoe krijgt hij dat voor elkaar en hoe lang is vol te houden?

Volgens Sander Schaepman, oud politiechef en veiligheidsexpert, kan het niet lang meer duren voordat ze de 49-jarige Lucky vinden. Dat ze zijn derde vluchtauto hebben gevonden en een huiszoeking hebben gedaan, is een goed teken. "Dat geeft aan dat de politie erbovenop zit", vertelt hij aan Hart van Nederland.

"Het belangrijkste voor zo'n onderzoek is dat je steeds zeker weet wanneer hij ergens voor het laatst geweest is. Dat tijdsbestek ga je steeds korter maken en dat is wat de politie voortdurend doet. Je ziet dat ze er snel achter hem aanzitten."

Niet naar het buitenland

Schaepman denkt niet dat Lucky in het buitenland zit. "Ik snap dat mensen dat denken, maar wat men onderschat is: als je nu naar het buitenland rijdt en je bent in paniek en niet voorbereid, wat ga je dan doen? Je moet ergens overnachten en eten hebben. Je bent voortdurend in interactie met mensen en komt camera's tegen. Heb je cash geld bij je of moet je pinnen?"

Niet de beste strategie als je onder de radar wil blijven vliegen. Bovendien is de derde vluchtauto gevonden in Hoek van Holland. "Hij blijft een beetje rondom Rotterdam. En dat bevestigt dat hij waarschijnlijk in z'n oude netwerk zit. En ook wel in paniek is omdat hij niet naar een andere plek gaat waar het misschien lastiger is."

Het netwerk van een verdachte is de sleutel tot het vinden van een voortvluchtige crimineel. "Het is bijna onmogelijk om langdurig alleen op de vlucht te zijn. Je hebt altijd hulp nodig. Met voertuigen, onderdak, geld, eten, noem maar op. We kijken altijd in welk netwerk iemand zit: familieleden en bekenden."

Paniek en paranoia

Een andere belangrijke vraag is of Lucky zijn vlucht heeft voorbereid. "Het feit dat ie vrij snel heeft kunnen wisselen zou een indicatie kunnen zijn dat ie er wel een beetje over heeft nagedacht", aldus Schaepman.

"Er is een belangrijk verschil tussen een ervaren crimineel en een doorsnee burger die op de vlucht slaat. Wij zijn gewend om ons vrij te kunnen bewegen. We hoeven niet om ons heen te kijken. Voor criminelen is het hun gebruikelijke gedrag, dat ze om zich heen moeten kijken."

"Dat maakt wel dat iemand niet meteen in paniek hoeft te raken als ie dingen ziet dat iets wel eens de politie kan zijn. Als je als burger op de vlucht gaat zie je in iedereen de vijand en wordt je snel paranoia. Maar vergeet niet dat ook bij een crimineel die op de vlucht is paniek en paranoia toeslaat. Vroeg of laat loopt iedereen tegen de lamp."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.