Weerbericht
24 jan 2024, 12:23
Storm Jocelyn is alweer de derde storm van dit jaar. Afgelopen maandag waaide storm Isha nog door ons land. Krijgen we hier steeds vaker mee te maken in ons land en wanneer is een storm een storm?
De maand januari is nog niet eens voorbij en ons jaar telt al drie stormen. In de nacht van dinsdag op woensdag raasde Jocelyn over ons land. Eerder deze week was het storm Isha die voor overlast zorgde. En begin deze maand hadden we te maken met storm Henk. Op de valreep van 2023 hadden we ook nog storm Pia.
De schade van storm Jocelyn lijkt mee te vallen. Maar het lijkt alsof er ineens veel meer stormen over ons land razen. Volgens meteoroloog Dennis Wilt valt dat wel mee. "Dat er nu in een korte periode drie stormen zijn geweest is puur toeval", zegt hij.
Het ligt volgens hem aan de straalstroom. "Dat ontstaat als er grote verschillen zijn in temperaturen rond het noordelijk halfrond, waar koude lucht van de noordpool en warme lucht van de evenaar samen komen." Of de volgende storm al in de startblokken staat is nog niet duidelijk. "Vrijdag is er wel weer veel wind, daarna wordt het een lange tijd rustig", vertelt Wilt.
We spreken van een storm als de gemiddelde windsnelheid 1 uur gelijk is aan windkracht 9, gemeten op een weerstation van het KNMI. Dat zijn minimale windkrachten van 75 tot 88 kilometer per uur. Op basis van het risico van onder andere zulke windkrachten, geeft het KNMI code geel, oranje of rood uit. Zo is code geel al actief als er windstoten van 75 kilometer per uur worden verwacht. Er is dan kans op gevaarlijk weer. Er kan hinder worden ondervonden in het verkeer en bij buitenactiviteiten.
Boven de 100 kilometer per uur wordt code oranje actief. Er is dan grote kans op gevaarlijk en extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Er wordt sterk aangeraden thuis te blijven als naar buiten gaan niet noodzakelijk is.
Code rood wordt alleen uitgegeven als er een kans bestaat dat extreem weer een grote impact heeft op de samenleving. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Er wordt aangedrongen om niet naar buiten te gaan.
Als de windkracht er binnenkort dus weer voor zorgt dat we ook van een nieuwe storm spreken, dan krijgen we te maken met Kathleen. Samen met het Britse en Ierse weerdiensten geven we sinds 2019 stormen een naam, beginnend met a t/m w (de letters Q, U, X, Y en Z doen niet mee). En na Jocelyn zijn we bij de letter K van Kathleen dus.
Die namen worden gegeven aan stormen zodat mensen dan sneller te waarschuwen zijn. De namen worden van te voren bedacht. Zo was storm Gerrit van afgelopen december vernoemd naar weerpresentator Gerrit Hiemstra van de NOS.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.