Weerbericht
6 feb 2020, 14:19
De komende dagen zijn nog zacht en droog, maar aan het eind van de week barst de bom en gaat het stormen. Volgens meteoroloog Dennis Wilt van Weer.nl gaat het flink los tijdens storm Ciara. "Dit is echt een enorme storm. Dit soort weerkaarten zien we zelden tot nooit. Het is echt wel heel bijzonder wat er aankomt." Zaterdag is er veel bewolking en regen, maar nog niet echt veel te merken van drastische weersverandering. In de loop van zondag gaat de wind serieus aantrekken vanuit het zuidwesten. In namiddag al windkracht 9, dat houdt in dat het flink stormt.
"Opvallender en gevaarlijker zijn de windstoten, de uithalen van de wind die worden verwacht", aldus Dennis Wilt. Overdag kunnen deze windstoten in Noord-Holland, Friesland, delen van Groningen, het Waddengebied en op het noordelijke deel van het IJsselmeer al snelheden van ongeveer 120 kilometer per uur bereiken. In het binnenland worden dan windvlagen van 90 of 100 kilometer per uur verwacht. Mocht het zondag inderdaad zo hard gaan waaien als nu wordt berekend, dan blijft schade bijna niet uit. Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur zijn in staat om bomen te ontwortelen en schade aan te richten aan huizen en daken. Lees ook: Recordhoeveelheid sneeuw in Canada, 'zo zag Nederland er 40 jaar geleden ook uit' Verder kunnen verkeersborden, verkeerslichten en andere gevoelige zaken last krijgen van de wind. In de bossen is de kans op het omwaaien van bomen vrij groot, ook omdat er de laatste maanden veel regen is gevallen. De bomen staan daardoor wat losser in de grond en zijn daarmee gevoeliger voor storm. Een aantal dagen blijft het stormachtig. Zeer onstuimig, in ieder geval tot en met woensdag. Pas daarna wordt het weer wat rustiger.
De laatste keer dat we in Nederland een zware storm hadden was op 18 januari 2018. In Hoek van Holland werd toen een uurgemiddelde van windkracht 11, een zeer zware stom bereikt. Daar trad ook de zwaarste windstoot met een snelheid van 142 kilometer per uur op. Als gevolg van die storm kwam in de loop van de ochtend het volledige treinverkeer tot stilstand. Ook werd het vliegverkeer op Schiphol aan het einde van de ochtend tijdelijk helemaal stilgelegd. Tientallen vrachtwagens waaiden om, ziekenhuizen schakelden over op noodstroomvoorziening en in de bossen was de schade groot.
Het is overigens voor het eerst dat een storm in Nederland een naam heeft. Nederlandse KNMI, de Engelse en de Ierse weerdienst hebben vorig jaar afgesproken om beeldbepalende weersystemen, zoals het lagedrukgebied dat zondag in onze omgeving stormweer lijkt te gaan brengen, voortaan een naam te geven. Een alfabetische lijst van afwisselend vrouwen- en mannennamen is opgesteld en daarin zijn we nu aan de C van Ciara toegekomen. Het geven van namen aan weersystemen is niet nieuw. Bij orkanen, tyfoons en cyclonen overal ter wereld wordt het systeem al veel langer toegepast. En in Europa is het de Duitse weerdienst die al heel lang namen geeft aan hoge- en lagedrukgebieden. In Duitsland kun je zelfs een eigen naam kopen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.