Weer & Verkeer

Recordhoeveelheid sneeuw in Canada, 'Nederland zag er veertig jaar geleden ook zo uit'

Bizarre beelden uit Canada: vrijdag maar liefst 76,2 centimeter sneeuw in St. John’s, een stad in de uiterste oostelijke punt van Canada. Compleet het tegenovergestelde van Nederland natuurlijk, waar deze winter nog geen enkel sneeuwvlokje is gevallen. En dan te bedenken dat Nederland er veertig jaar geleden hetzelfde uitzag als St. John’s nu.

In de stad in Canada viel zes centimeter meer dan het vorige record in 1999. Toen viel er in een dag 68,4 centimeter sneeuw. Duizenden mensen zijn ingesneeuwd. De premier van Newfoundland, de provincie waar St. John’s in ligt, heeft het leger opgeroepen om te helpen de sneeuw op te ruimen.

Sneeuwstorm in Nederland

Volgens Jordi Huirne van Weer.nl lag er in Nederland in 1979 net zo’n pak sneeuw als in Canada. “Maar dat gaan we nu in Nederland nooit meer zien”, zegt hij. “Ruim veertig jaar geleden zagen we dat wel in het noorden van het land. Toen is er ook tientallen centimeters sneeuw gevallen. Hele dorpen waren toen ingesneeuwd en mensen konden hun deur niet meer uit.”

Naast de sneeuwstorm in 1979, kreeg Nederland volgens Jordi ook te maken met sneeuwstormen in het jaar 1963 en 1987. “Sinds de klimaatverandering die eind jaren tachtig is begonnen, hebben we geen sneeuwstormen meer gehad”, zegt Jordi.

‘Voorlopig geen sneeuw’

Dat we al jaren geen sneeuwstormen meer hebben, is niet nieuw. Dat er dit jaar nog geen enkel sneeuwvlokje is gevallen, is echter wel uniek. “Sinds 1901 is het niet meer voorgekomen dat sneeuw zo lang uitblijft”, aldus Jordi.

Voorlopig lijkt het er ook niet op dat het dit jaar nog gaat sneeuwen. “De hele winter hebben we al te maken met zachte winden uit het zuidwesten. De wind moet echt gaan draaien naar het noorden en het oosten wil je nog wat winterkou krijgen. En het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn nog gaat gebeuren.”

Maar, zegt Jordi, wel kan het in het begin van het voorjaar toch nog eens heel koud worden. “Juist in maart kan het weer nog wel eens omslaan. Dus denk niet te vroeg dat de lente straks begint.”