Terug

Volg Hart van Nederland

Schaatsen op natuurijs in de lente: in Winterswijk kan het

Schaatsen op natuurijs in de lente: in Winterswijk kan het

Weerbericht

3 apr 2022, 10:01

Schaatsen op natuurijs in de lente; het klinkt bijna onmogelijk, maar in Winterswijk werden zondagochtend de eerste rondjes toch echt geschaatst. En dat is uniek, want volgens de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) is het niet eerder voorgekomen dat er in april op een natuurijsbaan geschaatst kon worden.

De ijsmeesters van de ijsvereniging in het Gelderse dorp zijn de hele nacht bezig geweest om hun baan te prepareren. De temperatuur daalde een paar graden onder nul en langzamerhand ontstond er een dun laagje ijs. "Het is maar vier millimeter, maar dat is net genoeg om er op te schaatsen", vertelt ijsmeester Hendrik van Prooije van de Winterswijkse IJsvereniging tegen Hart van Nederland.

De eerste fanatiekelingen konden al om 7.30 uur de ijsbaan op. Op Twitter is te zien hoe jong en oud in de vroege morgen rondjes schaatsen:

Koudste 3 aprilnacht

De ijsmeesters hebben een goede nacht uitgekozen om de kraan open te zetten en de baan te bespuiten, want nog nooit eerder was het in de nacht van 2 op 3 april zo koud als afgelopen nacht. In het Gelderse Deelen daalde de temperatuur tot -6,3 graden. Het oude record was uit 1909, toen werd het -5,5 graden.

De schaatspret in Winterswijk duurde enkele uren, maar moest gestaakt worden omdat de temperatuur langzaam oploopt tot ongeveer 8 graden. Komende nacht kan de temperatuur opnieuw dalen naar waarden rond het vriespunt, maar het wordt niet meer zo koud als afgelopen nacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.