Terug

Volg Hart van Nederland

Brrr... Het was de koudste 3 aprilnacht ooit!

Brrr... Het was de koudste 3 aprilnacht ooit!

Weerbericht

3 apr 2022, 07:31

Nog nooit eerder was het in de nacht van 2 op 3 april zo koud als afgelopen nacht. In het Gelderse Deelen daalde de temperatuur tot -6,3 graden. Het oude record was -5,5 graden in Winterswijk, gemeten in 1909.

Dat meldt Weer.nl. Aan de grond werd het nog kouder, met -10,7 graden op 10 centimeter hoogte in Hupsel (Achterhoek). Maar ook in de rest van Nederland was het koud. Het is pas de achtste keer deze eeuw dat het ergens in ons land matig vriest in april.

Als de zon opkomt, loopt de temperatuur op tot een graad of 8. Het is afwisselend bewolkt en er trekken enkele (winterse) buien over het land. Komende nacht kan de temperatuur opnieuw dalen naar waarden rond het vriespunt, maar het wordt niet meer zo koud als vannacht.

Veel meer warmte- dan kouderecords

De laatste keer dat in De Bilt een nieuw kouderecord werd gevestigd is al bijna twee jaar geleden. Op 15 mei 2020 daalde de temperatuur naar -1,2 graden. In 2021 kwam het dus tot geen enkel kouderecord, tegenover 12 warmterecords. Al is het aantal van 12 warmterecords in een jaar ook relatief laag. Zo werden in 2020 naast 2 kouderecords maar liefst 24 officiële warmterecords gevestigd en in 2015 waren dat er zelfs 27. Deze eeuw telt gemiddeld 15 warmterecords tegenover 1 kouderecord per jaar.

Het jaar 2010 telde de meeste kouderecords van deze eeuw en de minste warmterecords, namelijk allebei 6. Dit was ook gelijk het enige jaar met een evenwicht tussen het aantal warmte- en kouderecords. In een klimaat dat niet opwarmt is sprake van zo'n evenwicht. Deze eeuw zien we echter 10 tot 15 keer meer warmterecords dan kouderecords.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.