Terug

Volg Hart van Nederland

Kinderen vergeten in (snikhete) auto: dat kan straks niet meer

Weerbericht

26 aug 2019, 20:14

Het komt nog steeds voor: kinderen en huisdieren die overlijden nadat ze in een snikhete auto waren achtergelaten. De Europese Unie wil het aantal doden naar nul brengen met verplichte alarmsystemen in auto's. Maar zitten we wel te wachten op een extra waarschuwingslampje? Eens in de zoveel tijd komt er een bericht voorbij over hond of peuter die moest worden bevrijd omdat het voor (even) in een hete auto was achtergelaten. Veel ouders en baasjes vragen zich af hoe je zoiets kunt laten gebeuren. Maar liefst 99 procent van het Wat vindt Nederland-panel denkt dan ook dat het hem of haar niet zou kunnen overkomen. Lees ook: Kind van 2,5 achtergelaten in snikhete auto: 'Was kletsnat van het zweet'

'Kan iedereen overkomen'

Elf procent van Nederlanders geeft toe weleens een kind of een huisdier in de auto te laten. Veel mensen doen dit volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen omdat ze het lastig vinden om een kind of huisdier mee te nemen als ze even weggaan. "En dan kan het toch langer duren dan gedacht werd en er wordt geen juiste inschatting gemaakt van hoe het is om in een hete auto te zitten." Het gebeurt dus regelmatig dat een kind of dier achterblijft in een hete auto. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt dat het echt iedereen overkomen. "Het heeft echt niets te maken met of je een slechte ouder of baasje bent of niet."

Raampje intikken bij snikhete auto

Maar wat doe je als je een kind of dier in een snikhete auto naar adem ziet happen? Iets meer dan een kwart van de voorbijgangers zegt meteen in actie te komen en een raampje in te tikken. 57 procent belt eerst de politie om instructies te krijgen. De politie zelf geeft aan dat passerende agenten in zo'n situatie het raam inslaan. Lees ook: Let op: huisdieren raken snel oververhit Precieze cijfers over het aantal achtergelaten kinderen en huisdieren die omkomen in auto's zijn er niet. Maar het feit dat het gebeurt, is voor de Europese Unie reden genoeg om maatregelen te treffen. Vanaf 2022 worden een aantal veiligheidstechnologieën verplicht in Europese voertuigen om passagiers, voetgangers en fietsers te beschermen. De meeste technieken al zijn vastgesteld, maar er wordt nog gekeken naar een systeem dat bestuurders eraan herinnert dat er kinderen of huisdieren op de achterbank zitten.

Gordelsensor uitbreiden?

Heeft zo'n waarschuwingssysteem zin? 65 procent van de ondervraagden vindt van wel en wil het dat het ingebouwd wordt in auto's. Bijna een derde ziet de meerwaarde niet. Volgens Tom Huyskens van Bovag duurt het zeker een aantal jaar voordat dit soort nieuwe software is doorgevoerd. "Als je een nieuwe auto op de markt wil brengen moet die aan allerlei voorwaarden voldoen." Daarnaast ligt het er ook aan op welke manier de technologie wordt ingebouwd. Huyskens: "Er zijn al technieken die detecteren of er mensen op de stoelen zitten om te controleren of de gordel is omgedaan. Diezelfde sensor kan ook waarschuwen dat er nog mensen of dieren in de auto zitten." Wanneer het systeem verplicht wordt in nieuwe auto's is nog niet bekend. De Europese Unie wil eerst alle mogelijkheden bekijken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.