Dieren

Let op: huisdieren raken snel oververhit

Let op dat je huisdier niet oververhit raakt tijdens deze warme dagen. Vooral honden en konijnen kunnen het zo warm krijgen dat ze in een hitteshock raken. Als ze dan niet snel worden afgekoeld, kunnen ze eraan overlijden, waarschuwt de Dierenbescherming.

Dieren hebben nauwelijks zweetklieren. Ze kunnen hitte daardoor moeilijk kwijt. Je kunt oververhitting bij je huisdier  herkennen aan een snelle ademhaling en hartslag. Verder zijn ze erg suf. Zo’n beestje moet meteen in natte doeken gewikkeld worden en naar de dierenarts, adviseert de Dierenbescherming.

Doe dit niet

Heb je een hond? Geef ‘m deze week extra water en een verfrissende duik is een goede manier om af te koelen. Maar let wel op de volgende dingen:

  1. Laat je hond deze week niet op asfalt lopen, want dan verbranden de voetzolen.
  2. Rennen naast je fiets of een lange wandeling maken is ook geen goed idee.
  3. Een hond achterlaten in een auto of op een heet balkon kan ‘m binnen 10 minuten fataal zijn. Niet doen dus.
  4. Ga je toch naar buiten? Smeer dan je hond op de dunbehaarde plekken in met zonnebrandcrème.

Lees ook: Meerdere honden gevonden op snikhete balkons: ‘Bloed uit zijn bek’

Katten en konijnen

Katten zoeken meestal zelf wel een koel plekje, dus als je ze genoeg water geeft heb je weinig om je zorgen over te maken. Konijnen krijgen het bij 24 graden al warm, zorg daarom dat het hok in de schaduw staat en dek het af met een natte doek op het heetst van de dag. Een gekoelde baksteen in het hok vinden konijnen fijn, zo kunnen zij zichzelf laten afkoelen.

ANP/Redactie