Terug

Volg Hart van Nederland

Ajax speelt in shirts zonder namen als actie tegen online haatberichten

Ajax speelt in shirts zonder namen als actie tegen online haatberichten

Voetbal

9 dec 2023, 12:17

Ajax voert actie tegen haatberichten op sociale media. De club speelt daarom zaterdag met shirts zonder namen erop. Ook de vrouwen van Ajax doen mee met de actie #SilenceSocialHate. "Waar ik vooral bang voor ben is de generatie die nu opgroeit die het normaal vindt dat je alles maar mag zeggen over iedereen", zegt verdediger Kay-lee de Sanders.

De Amsterdammers roepen op de clubsite iedereen op haatberichten te rapporteren. Volgens Ajax ontvangen spelers meer dan 1500 haatberichten per maand op sociale media. "Dit soort berichten maken deel uit van een groeiende trend die online miljoenen mensen raakt", aldus de club.

Ook provinciale politici krijgen steeds vaker te maken met online haat:

Regionale politici steeds vaker bedreigd: 'Mijn man kreeg een condoleancekaart'
1:56
Regionale politici steeds vaker bedreigd: 'Mijn man kreeg een condoleancekaart'

'Gorilla'

"Aapje", "Gorilla" en "Ik hoop dat je benen kapot worden gemaakt": slechts een greep uit de vele haatberichten die op sociale media rondgaan over de spelers. Daarom vindt Ajax dat je soms beter stil kan zijn. Op de shirts van de spelers zijn zaterdag drie stippen te zien in plaats van hun achternamen. De voetbalclub stelt dat die stippen symbool staan voor stilte.

"Waarom zou je iemand zo erg kapot willen maken op internet? Zeg het dan in mijn gezicht, dan kunnen we het er nog over hebben", zegt De Sanders in het campagnefilmpje. De voetballers zijn zichtbaar aangeslagen. "Je wil zoveel maar je kan niks", zegt aanvaller Steven Bergwijn.

Niet alleen voetballers krijgen te maken met online haat, ook 'gewone' Nederlanders kunnen hiermee te maken krijgen. Ook hier wil de club aandacht voor. "We moeten er met z'n allen voor zorgen dat het beter wordt. Niet wegkijken. Onszelf uitspreken, op z'n minst", zegt middenvelder Nadine Noordam.

De mannen van Ajax spelen zaterdag thuis tegen Sparta. Het vrouwenteam gaat op bezoek bij PSV.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.