Terug

Volg Hart van Nederland

Dit is waarom Ajax-fans moeten hopen dat Feyenoord zondag de KNVB-beker wint

Voetbal

20 apr 2024, 16:00

De finale van de KNVB-beker komt steeds dichterbij: zondag staan Feyenoord en NEC tegenover elkaar in de Kuip in Rotterdam. Ajax is al even uitgeschakeld, maar moet hopen dat Feyenoord de beker wint. Hoe dat zit, leggen we je uit.

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat Ajax dit seizoen een belabberd seizoen draait. Op bestuurlijk en sportief niveau is het chaos: Ajax bezet momenteel slechts de vijfde plaats in de Eredivisie. Die vijfde plek verwijst Ajax naar de play-offs, waarin ze met de nummers 6, 7 en 8 mogen strijden voor Europees voetbal.

Maar als aartsrivaal Feyenoord de beker wint, verandert dat. Dan schuiven de tickets voor Europees voetbal door en geeft plek vijf toch ineens recht op een plek in de Europese voorrondes.

Verdeling Europese tickets

Sinds dit seizoen geven plek 1 en plek 2 in de Eredivisie recht op directe deelname aan de Champions League, het hoogst haalbare Europese toernooi voor clubteams. Voor de nummer 3 en 4 van onze voetbalcompetitie volgt respectievelijk plaatsing voor de voorrondes van de Champions League en voorrondes van de Europa League, een toernooi eronder. De bekerwinnaar verzekert zich direct voor een plekje in de groepsfase van de Europa League.

Voor plek 5 tot en met 8 in de Eredivisie is de play-offs voor Europees voetbal weggelegd. In die playoff-wedstrijden is er nog een ticket te verdelen voor de voorrondes van het derde Europese voetbaltoernooi voor clubs, de Conference League.

Feyenoord is zo goed als zeker van de tweede plaats dit seizoen, wat recht geeft op directe Champions League-deelname. Als de Rotterdammers zondag de beker winnen, schuift hun ticket voor de groepsfase van de Europa League door naar de nummer vier op de ranglijst (nu AZ). Nummer vijf (nu dus Ajax) mag deelnemen aan de tweede voorrondes van het toernooi. De clubs op plek 6 tot en met 9 ten slotte spelen aan het eind van het seizoen play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

In een handig overzicht:

De verdeling van Europese tickets bij bekerwinst van Feyenoord. Beeld: Hart van Nederland.

De verdeling van Europese tickets bij bekerwinst van Feyenoord. Beeld: Hart van Nederland.

Als NEC de bekerfinale wint, verdienen zij uiteraard zelf gewoon het ticket voor de groepsfase van de Europa League. AZ speelt dan de tweede voorrondes, op basis van hun vierde plek op de ranglijst. En Ajax moet de play-offs in. Aangezien de huidige nummer 6 NEC al een Europese plek heeft veroverd, komt er in die play-offs een plekje vrij voor de nummer 9, momenteel Sparta.

Toppers

Niet alleen op sportief vlak zou het voor Ajax goed uitkomen als ze de play-offs voor Europees voetbal kunnen ontlopen. In de periode dat die wedstrijden plaatsvinden, zijn namelijk al concerten van de Toppers gepland in de Johan Cruijff ArenA, het stadion van Ajax.

De manager van de muziekgroep heeft al laten weten dat er voor de Toppers geen enkele mogelijkheid is om uit te wijken naar een andere locatie, waardoor Ajax op zoek zou moeten naar een andere plek om die wedstrijden af te werken. Reden genoeg om zondag als Ajacied te juichen voor Feyenoord als zij ten koste van NEC de beker winnen. Hoe gek dat ook klinkt.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.