Sport
12 okt 2019, 21:47
Voor scheidsrechters is de maat vol. Arbiter Jan de Vos floot eerder deze week een wedstrijd tussen twee amateurclubs en werd na de wedstrijd vol op zijn kaak geslagen. En het is nog wel De week van de scheidsrechter. Een week later vertelt Jan - die al jaren fluit in het amateurvoetbal - aan Hart van Nederland wat er die bewuste wedstrijd gebeurde. "Ik floot niet voor een overtreding, waardoor het gelijkspel werd in plaats van dat ze wonnen. De teleurstelling zorgde ervoor dat het uit de hand liep", vertelt de scheids. "Ik werd staande gehouden en toen ik verder wilde lopen werd ik gehoekt." In een column op Facebook schreef Jan over zijn ervaring, in de hoop bewustzijn te creëren. Hij vertelt dat hij steeds vaker te maken krijgt met agressief gedrag op en rond het veld. "Dat hoort niet thuis op een voetbalveld", vindt De Vos. Jan had flink pijn aan zijn kaak en nek, maar heeft er gelukkig geen blijvend letsel aan overgehouden.
Voor De Vos was het incident aanleiding om het toenemende geweld rond de voetbalvelden aan te kaarten bij de KNVB en hij is niet de enige. In datzelfde weekend waren er vijf geweldsincidenten tegen scheidsrechters. En dat verdient meer aandacht dan het krijgt, vond een groepje amateurarbiters, waar ook Jan zich inmiddels bij heeft aangesloten. Samen startten ze de Facebook pagina: Blijf met je poten van de scheids af. Niet alleen voor meer publiciteit, maar ook met de hoop dit probleem uitgebreider met de KNVB te kunnen bespreken.
"Wij zijn het volstrekt met ze eens’", zegt een woordvoerder van de KNVB. "De week van de scheidsrechter is er juist om ze te bedanken. Het is natuurlijk bizar dat ze eerst bloemen krijgen en vervolgens in elkaar geslagen worden." Lees ook: Mannen kunnen er naar fluiten, Europese Super Cup voor het eerst gefloten door vrouw De KNVB ziet ondanks de roep om meer actie dat het aantal incidenten de afgelopen jaren afneemt. "Maar elk incident is er één teveel."
Jan de Vos wil dat clubs in samenspraak met de KNVB een lijst van aanbevelingen maakt. Een deel van de oplossing kan, volgens Jan, het inzetten van de wedstrijdcoördinator zijn. "Die zou het belang van de scheidsrechter meer moeten beschermen door aanwezig te zijn langs de lijn en in te grijpen te hebben als er bijvoorbeeld gescholden wordt."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.