Sport

Mannen kunnen er naar fluiten, Europese Super Cup voor het eerst gefloten door vrouw

De Europese voetbalbond Uefa zorgt woensdagavond voor een primeur. De Europese Super Cup tussen Liverpool, de winnaar van de Champions league en Chelsea, de winnaar van de Europa Cup wordt namelijk geleid door de Frans arbiter Stéphanie Frappart. Het is de eerste keer dat een vrouw een wedstrijd bij de heren op dit allerhoogste niveau krijgt toegewezen.

Het is een positieve ontwikkeling volgens de bijna 15-jarige Lotte Bloemendal uit het Zuid-Hollandse Hendrik-Ido-Ambacht. Ooit hoopt zij namelijk ook het allerhoogste te bereiken in het scheidsrechtersvak. ”Ik vind het heel bijzonder, normaal zou deze grote wedstrijd gewoon gefloten worden door een man”, vertelt Lotte terwijl zich klaar maakt in de kleedkamer.

Acceptatie

Lotte is in Nederland de jongste vrouwelijke scheidsrechter die is aangesloten bij de KNVB. Ze fluit ook wel eens wedstrijden bij de mannen, dus ze is wel al het een en het andere gewend. ”Als ik dan het veld op kom lopen dan hoor je de spelers tegen elkaar zeggen ‘oh, het is een vrouw’, maar wel goed om te zien dat ze dat ook accepteren.”

De ultieme droom van Lotte is op een keer een belangrijke wedstrijd te fluiten op Europees niveau. ”Morgenavond is het Frappart die de Super Cup mag fluiten, wellicht ben ik over een aantal jaar aan de beurt”, aldus een zelfverzekerde Lotte.