Terug

Volg Hart van Nederland

StemWijzer staat weer online en dat is maar goed ook: helft kiezers twijfelt nog

Verkiezingen

25 okt 2023, 18:32

Het voelt misschien als de dag van gisteren dat je het bolletje van jouw favoriete volksvertegenwoordiger rood kleurde, maar op 22 november mag het opnieuw. Omdat er sinds de val van het kabinet een hoop is veranderd, zien veel mensen door de nieuwe lijsttrekkers het kabinet niet meer.

52 procent van de mensen die zegt te gaan stemmen, twijfelt nog over de partij waarop. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 4.791 deelnemers van het Hart van Nederland-panel. De Nederlandse kiezer kan daarom wel wat hulp gebruiken: 24 procent zegt dat ze daarvoor een online stemhulp gebruiken.

De eerste stemhulp is woensdagmiddag online gegaan: de StemWijzer van ProDemo. 7,8 miljoen kiezers gebruikten deze bij de verkiezingen in 2021. Op basis van dertig stellingen krijg je te zien welke politieke partij het op welke onderwerpen het meest met je eens is.

Klopt het ook?

Lijsttrekkers en andere kandidaten hebben de StemWijzer meteen uitgeprobeerd en bijna iedereen kreeg een score van (bijna) 100 procent bij hun eigen partij. Dat betekent dat de antwoorden van de politici volledig overeenkomen met de standpunten van de partij.

"Ik zou mezelf wel een onvoldoende hebben gegeven als het niet 100 procent zou zijn", zegt de nummer zes van Nieuw Sociaal Contract Eddy van Hijum, die hoofdverantwoordelijke was voor het verkiezingsprogramma. Ook Henri Bontenbal scoorde goed bij zijn partij. "Blijkbaar blijk ik een echte CDA'er te zijn, mooi toch?", lachte hij.

Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt het bij sommige stellingen lastig om haar mening te vatten in de antwoorden "eens", "oneens" of "geen van beiden". Zo vindt ze het in principe goed dat de overheid mensen financieel bijstaat om een elektrische auto te kopen. Maar dat geld moet wat haar betreft niet naar de rijken gaan bijvoorbeeld.

Dat de StemWijzer goed aansluit is geen verrassing voor directeur van ProDemos Eric Stokkink. Hij zegt dat de redactie achter de StemWijzer alle verkiezingsprogramma's heeft uitgeplozen. Ook is gekeken naar wat in het nieuws kwam en wat kiezers zelf aangeven belangrijk te vinden. De stellingen zijn vervolgens voorgelegd aan partijen.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.