Terug

Volg Hart van Nederland

Veel hogere opkomst verwacht bij verkiezingen: 'Deze zijn belangrijker dan ooit'

Verkiezingen

24 okt 2023, 16:47

Veel mensen die bij de vorige verkiezingen niet hebben gestemd, zijn dat tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november wel van plan. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder het Hart van Nederland-panel.

Uit onderzoek onder 4.795 respondenten blijkt dat 57 procent van de mensen die in 2021 niet heeft gestemd, dat deze verkiezingen wel gaat doen. 23 procent is daar al helemaal zeker van, 34 procent zegt nu waarschijnlijk wel te gaan stemmen.

Onder de mensen die vorige keer wel hebben gestemd, zijn er relatief weinig afhakers, slechts 2 procent zegt dat nu waarschijnlijk niet meer te gaan doen. Dat wijst erop dat er dit jaar waarschijnlijk een veel hogere opkomst wordt verwacht.

Kanttekening bij dit onderzoek, net als alle onderzoeken van onderzoeksbureaus in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, is dat de mensen die lid worden van een panel vaker dan gemiddeld politiek geïnteresseerd zijn. De werkelijke percentages liggen mogelijk dus iets lager dan wat hier wordt aangegeven, maar zijn ook zonder perfecte representatie nog steeds significant.

Na 13 jaar Mark Rutte als premier en de opkomst van nieuwe partijen en bewegingen lijken meer mensen geïnteresseerd in de verkiezingen. 78 procent van de mensen zegt te vinden dat deze verkiezingen 'belangrijker dan ooit' zijn.

Waarom gaan nu meer mensen stemmen?

Er zijn meerdere doorslaggevende redenen waarom mensen dit jaar wél willen gaan stemmen. De voornaamste is de ontevredenheid over het huidige beleid (46 procent). Vooral FVD, BVNL en in mindere mate BBB en NSC lijken daarvan te gaan profiteren.

Op de tweede plaats staat het willen voorkomen dat specifieke andere partijen te groot worden (25 procent), wat vooral voor stemmers van ChristenUnie en GroenLinks-PvdA naar de stembus zal trekken.

Voor veel mensen speelt ook de komst van nieuwe partijen en relatief nieuwe gezichten (24 procent) een doorslaggevende rol. Dat speelt vooral bij kiezers van NSC en BBB, maar ook bij Partij voor de Dieren zijn ze blij met de nieuwe gezichten in het politieke speelveld.

Verloren vertrouwen en gebroken beloftes

43 procent van de mensen die tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen niet naar de stembus ging, is dat nu nog steeds niet van plan. Verreweg de belangrijkste reden daarvoor is het verloren vertrouwen in de politiek (42 procent). Ook speelt mee dat mensen teleurgesteld zijn in politici die hun eerdere beloftes niet zijn nagekomen.

29 procent van de mensen die in 2021 niet stemde noemt dit als reden, en zelfs 47 procent van de mensen die bij de vorige verkiezingen nog wel stemde, haakt om deze reden nu af. Verder geven veel mensen aan niet het idee te hebben dat hun stem iets uitmaakt (28 procent) of zijn ze niet met de verkiezingen bezig (25 procent).

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.