Terug

Volg Hart van Nederland

'Eerst zien, dan geloven': gedupeerden crisissen kijken kat uit de boom na monsterzege BBB

Verkiezingen

16 mrt 2023, 23:12

Het moet anders, zeiden gedupeerden van verschillende crisissen die er spelen. Het geloof in het huidige kabinet is laag bij bijvoorbeeld toeslagenouders en Groningers met aardbevingsschade. Stijgt het geloof in de politiek bij ze nu de BoerenBurgerBeweging (BBB) een megaoverwinning heeft geboekt bij de Provinciale Statenverkiezingen?

De coalitiepartijen hadden al een minderheid in de Eerste Kamer en krijgen straks nog minder zetels. Zoals het er nu naar uitziet komt de coalitie uit op 23 van de in totaal 75 zetels en mogelijk zelfs 22. Nu zijn dat er nog 32. Vooralsnog lijkt het erop dat BBB van Caroline van der Plas 16 zetels kan gaan bezetten in de Eerste Kamer. Vanuit het niets drukt een partij die zich afzet tegen de coalitie een grote stempel op de Senaat.

Kristie Rongen is een van de duizenden ouders die in de financiële problemen is gekomen door onterechte fraudeverdenkingen van de Belastingdienst. Het vertrouwen in het kabinet is bij haar lager dan laag. "De coalitie heeft nu een flinke veeg uit de pan gekregen", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Ik ben blij dat die hebben verloren. Luister een keer naar de oppositie en de burgers. Dit is jullie straf."

Of ze gelooft dat Caroline van der Plas het waar gaat maken? "Eerst zien, dan geloven", legt ze uit in onderstaande video:

Toeslagenouder kijkt kat uit de boom bij BBB
0:56
Toeslagenouder kijkt kat uit de boom bij BBB

Gedupeerden aardgaswinning

In Groningen, waar veel bewoners te maken hebben met aardbevingsschade vanwege gaswinning, heeft de BBB de meerderheid van de stemmen gekregen. Het idee dat bestaat dat de BBB de gaskraan weer wil opendraaien, spreekt Van der Plas tegen. Voordat dat gebeurt, moet volgens haar namelijk voldaan zijn aan een aantal voorwaarden. "Het moet bewezen veilig kunnen, de versterkingsoperatie moet zijn voltooid, en alle schades moeten zijn vergoed", zegt ze in een video op Twitter:

Het stemt gedupeerde van de aardgaswinning Dieta Kruizinga niet vrolijk dat Van der Plas ondanks de voorwaarden de mogelijkheid openhoudt om de gaskraan weer open te draaien. "Maar het volk heeft gestemd. Er moet nu eindelijk rigoureus voor veiligheid gekozen worden. Anders blijf je continue die mogelijkheid openhouden", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Kruizinga vindt het positief dat Van der Plas de "politiek wijst op hun verantwoording." Maar ze heeft ook een bepaalde angst bij de grote overwinning van BBB:

Groningers vinden met overwinning BBB dat er 'nu iets moet gebeuren'
1:00
Groningers vinden met overwinning BBB dat er 'nu iets moet gebeuren'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.