Terug

Volg Hart van Nederland

85 procent van de stemmen geteld: coalitie verliest, BBB met 15 zetels in de senaat

85 procent van de stemmen geteld: coalitie verliest, BBB met 15 zetels in de senaat

Verkiezingen

16 mrt 2023, 06:59

De coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie verliest over de hele linie stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen, blijkt uit cijfers van de ANP Verkiezingsdienst. Op basis van ruim 80 procent van de getelde stemmen krijgen binnen de coalitie vooral het CDA en de VVD electorale klappen te verduren.

De christendemocraten staan op een verlies van 4,5 procentpunt, en de liberalen van de VVD moeten naar verwachting 2,9 procentpunt inleveren. Zij eindigen respectievelijk op 6,7 en 11,1 procent, op basis van de huidige cijfers.

'Bittere pil'

CDA-leider Wopke Hoekstra nam eerder op de verkiezingsavond al zijn verlies. "Dit is een buitengewoon bittere pil." VVD-leider Mark Rutte was nog wat laconiek. Hij hoopte dat de schade beperkt zou blijven tot "een half procentje", maar erkende ook dat de VVD "niet de winst die we wilden" heeft behaald.

Ook coalitiegenoten D66 en ChristenUnie staan op verlies. De partij van Sigrid Kaag lijkt 1,4 procentpunt in te leveren (van 7,8 naar 6,4 procent) en voor de ChristenUnie dreigt een verlies van 1,1 procentpunt (van 4,7 naar 3,6). Kaag was nog "best tevreden" met een beperkt verlies in de senaat. CU-leider Mirjam Bikker zei dat het nog "spannend" zou worden of de partij de vorige uitslag kan evenaren.

De grootste verliezer is Forum voor Democratie. Waar de partij van Thierry Baudet in 2019 nog de grootste werd met 14,4 procent van de stemmen, lijkt hij nu genoegen te moeten nemen met iets meer dan 3 procent. Ook de PVV en de SP lijken te verliezen, respectievelijk 1,2 en 1,6 procentpunt.

Eerste Kamer

De uitslagen zijn belangrijk voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer, aangezien de Provinciale Staten de samenstelling van de senaat kiezen. BBB blijft ruim op winst. De partij van Caroline van der Plas komt na telling van 85 procent van de stemmen uit op 15 zetels. GroenLinks en de PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen ook op 15 zetels. Dat is één zetel meer dan zij nu samen hebben.

Als tweede partij komt op afstand regeringspartij VVD uit op 10 senaatszetels, 2 minder dan de liberalen er nu hebben. D66 heeft in deze prognose 6 zetels en het CDA 5, een verlies van respectievelijk 1 en 4 zetels.

De komende uren kan de voorlopige prognose voor de senaat weer veranderen, omdat de voorlopige uitslagen van een aantal grotere gemeenten nog moet binnenkomen.

In de Hart van Nederland-podcast TV-TALK werden de Provinciale Statenverkiezingen uitgebreid besproken. Beluister de aflevering hieronder:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.