Terug

Volg Hart van Nederland

Krijgt Nederland wel of geen statiegeld op blikjes?

Politiek

11 okt 2019, 14:24

De invoering van statiegeld op blikjes lijkt dichterbij te komen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zegt tegenover Hart van Nederland dat het een reële optie is. In de Tweede Kamer is brede steun voor de invoering, al krijgt het bedrijfsleven nog een kans om milieuvervuiling aan te pakken. De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil al tijden de invoering van statiegeld op blik. En nu zijn CDA, D66 en ChristenUnie bijna overstag. De drie coalitiepartijen willen dat het kabinet een wet voorbereidt die statiegeld op blik regelt. Zo'n wet willen de partijen achter de hand hebben. Ze geven het bedrijfsleven een laatste kans om het aandeel blik in zwerfafval fors terug te brengen. Lees ook: Herveldse vriendengroep levert liefst 650 lege bierkratjes in een keer in Dat het aandeel blik nu niet afneemt, maar groter wordt, "maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten", zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. "Dus willen we net zoals voor kleine plastic flesjes een plan voor statiegeld op blikjes," zeggen ze bij D66.

Stukjes blik in maag van koeien

Sinds kort krijgen ChristenUnie en D66 steun van het CDA. Dit komt door Kamerlid en veehouder Maurits von Martels. Hij is de nieuwe fractiespecialist op dit onderwerp. En Von Martels is om. Hij merkte dat stukjes blik in de maag van koeien terechtkwamen. Dat was een van de redenen dat hij de noodzaak zag om in actie te komen tegen het hoge aandeel blik in zwerfafval. Lees ook: Meer plastic flesjes op straat: 'Helpt als iedereen wat opruimt' Volgens het CDA is het bedrijfsleven nu aan zet om de doelstellingen te halen. Maar mocht dat niet lukken, kiest de partij nu wel voor statiegeld. Hoewel de VVD vasthoudt dat statiegeld op blik veel te ver gaat, is er dus via de linkse oppositie en de andere coalitiepartijen brede steun voor het voorstel in de Tweede Kamer. Volgende week praat de Kamer met de staatssecretaris Van Veldhoven over statiegeld op blik.

Nederland loopt hopeloos achter met invoeren statiegeld

In vergelijking met onze buurlanden lopen we achter op het gebied van statiegeld op blikjes. In Duitsland bestaat al sinds 2003 statiegeld op kleine plasticflesjes en blik. Ruim 94 procent van het verpakkingsmateriaal wordt hergebruikt. Lees ook: Akkoord over vermindering gebruik plastic Noorwegen voerde het systeem al in 1999 in. Een speciaal opgericht bedrijf houdt zich met de inzameling bezig. Het heet Infinitum (oneindig in het Latijn) omdat plastic en aluminium oneindig aantal keren hergebruikt kan worden. Mensen kunnen hun blikjes inleveren via een automaat in de supermarkt, vervolgens kunnen ze kiezen of ze het geld terugkrijgen of aan een goed doel schenken. Ook in de andere Scandinavische landen wordt al lang statiegeld op blik geheven. In Schotland is het systeem dit voorjaar ingevoerd. De rest van het Verenigd Koninkrijk heeft vergevorderde plannen. In België loopt de discussie nog om het systeem in te voeren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.