Politiek
2 sep 2019, 22:47
Antje Knol van ruil- en weggeefwinkel 'Wij Ruilen en Geven Weg' in Assen is de wanhoop nabij. Na jarenlange financiële hulp van de gemeente zegt deze nu dat Antje's winkel overbodig is en dat de nodige subsidie dus niet verleend wordt. Vrijwilligers van de winkel begrijpen er niets van en proberen zelf geld in te zamelen: "We hebben maar zeshonderd euro per maand nodig." Yvette Verkade is een van de vrijwilligers die een tijdje gebruik heeft moeten maken van de ruil- en weggeefwinkel. "Ik ben een alleenstaande moeder met een uitkering", vertelt Yvette. "Ik heb niet veel geld om dingen te kopen, al helemaal geen nieuwe spullen. Dus deze winkel was perfect."
Zoals veel mensen in Assen viel Yvette destijds zonder Antje's winkel tussen wal en schip. Vanwege haar uitkering had ze net teveel geld om bij de Voedselbank aan te kunnen kloppen, maar te weinig geld om zelf spullen te kunnen kopen. Lees ook: 'Mensen met een laag inkomen worden steeds armer' Ze is bepaald niet de enige. "Elke week maken ruim vierhonderd mensen gebruik van onze winkel", vertelt Ab Knol, secretaris van de zaak. "Die mensen kunnen allemaal niet terecht bij de Voedselbank of andere sociale instellingen. Bij ons hoef je geen financiële zaken te overleggen, iedereen is welkom." Maar, als het zo door gaat, dus niet lang meer... "Op dit moment hebben we nog geld om een paar maanden open te blijven", aldus Ab. "We doen zoveel mogelijk van ons eigen spaargeld, maar dat is natuurlijk eindig." Lees ook: PostNL geeft postpakketten zonder eigenaar aan kringloopwinkels De winkel draait geheel op vrijwilligers zoals Yvette, die ooit zelf gebruik van de winkel hebben gemaakt of dat nog steeds doen. "Verschillende vrijwilligers hebben acties opgezet om geld in te zamelen", zegt Ab. "Het geld druppelt hier en daar zo binnen. Ook op onze eigen site hebben we een donatieknop. Het is nu zaak dat we ons zelfstandig gaan redden."
De gemeente stelt verschillende onderzoeken te hebben gedaan naar de rol van de ruil- en weggeefwinkel. "Op basis van de bevindingen is het college van mening dat het initiatief geen extra toevoeging biedt op de bestaande voorzieningen", laat het college middels een brief aan de gemeente weten. "Mensen die het zonder ondersteuning niet redden, kunnen een beroep doen op de Participatiewet en de minimaregelingen." Lees ook: Rotterdams raadslid leefde twee weken op bijstandsniveau: '7,14 euro is op voordat je het gezegd hebt' Ook benadrukt de gemeente dat de stad aanvullende diensten heeft zoals de Voedselbank en de Sociale Winkel. "Daarnaast zijn er andere laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheden en in Assen zijn er minimaal vijftien andere kringloopwinkels waar mensen met een kleine beurs terecht kunnen", vervolgt het college.
De ruil- en weggeefwinkel zit sinds dit weekend in een nieuw pand aan de Zadelmakerstraat in Assen omdat het vorige pand gesloopt werd. In het nieuwe pand wil de winkel zo lang mogelijk blijven zitten. Ab: "Als we een beetje willen groeien moeten we op een vaste plek blijven. We hopen dat ook dat er iemand komt die ons langdurig kan sponsoren".
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.