Politiek

Rotterdams raadslid leefde twee weken op bijstandsniveau: '7,14 euro is op voordat je het gezegd hebt'

Het is vandaag de laatste dag dat het Rotterdamse raadslid Ellen Verkoelen met 7 euro moet rondkomen. Twee weken lang leefde ze onder de armoedegrens om te weten hoe dat is.

De 58-jarige John van Bruggen weet niet beter, hij en zijn 16-jarige dochter moeten al meer dan tien jaar van de bijstand zien rond te komen.

John is vrijwilliger bij de Voedselbank en maakt daar ook gebruik van. Hij zit in de bijstand en krijgt per week vijftig euro te besteden. “Ik heb het af en toe – als ik hier niet ben – er van moeten doen en dan is het echt moeilijk”, vertelt John. “Ik moet van een hoop dingen afzien en voor m’n dochter ook. Elke dag moet je keuzes maken.”

Lees ook: Rotterdams raadslid leeft twee weken van 7,14 euro per dag: ‘Het vreet energie’ 

Bijstandsniveau

50Plus-raadslid Ellen Verkoelen leefde twee weken van 7,14 euro per dag. De organisatie Warm Rotterdam daagde raadsleden daartoe uit omdat 80.000 Rotterdammers precies daarvan moeten rondkomen. “Het is zwaar bevallen”, vertelt de politica. “Wat mij erg tegenvalt is dat ik alleen maar met het eten bezig ben, maar ik moet ook reizen, ik wil ook wel even iets drinken ergens”. Met het budget van de bijstand kan dat allemaal niet meer. “7,14 euro is op voordat je het gezegd hebt.”

Voedselbankvrijwilliger herkent dat maar al te goed. “Vakantie zit er helemaal niet in. En kleding maakt me niet zo veel uit, dat haal ik bij de kringloop, maar mijn dochter wil graag nieuwe dingen kopen.”

Lees ook: Rotterdam stopt omstreden systeem tegen bijstandsfraude

Afschaffen gemeentebelastingen

Bijstandsgerechtigden raken volgens Verkoelen steeds dieper in de ellende door schulden. Dan kunnen ze hun gemeentebelastingen niet betalen en daarvoor krijgen ze dan weer boetes. Die wil het raadslid vervolgens afschaffen. Ook heeft ze nog een extra idee “Laat mensen wat bijverdienen. Als je nu 100 euro erbij verdiend, krijg je zoveel sores over je heen. Laat mensen vrij 100 euro bijverdienen, dat is net dat kleine beetje. En dat kunnen wij gewoon doen als overheid in Rotterdam.”

John weet echter niet beter. “Hoe het voelt om zo te leven? Ik weet bijna niet anders. Het is nou al 14 jaar dezelfde sleur.”